BOMBĂ/Procurorul General a DISPUS RELUAREA cercetărilor în Dosarul Băsescu/Firea!

BOMBĂ/Procurorul General a DISPUS RELUAREA cercetărilor în Dosarul Băsescu/Firea!

Bombă în dosarul Firea-Băsescu! Procurorul General al României le dă peste bot procurorului de caz și lui Radu Tudor de la Antena3 căruia procurorul îi furnizase deja informația că dosarul a fost trimis în judecată! Parchetul General a decis sa infirme solutia de trimitere in judecata a lui Traian Basescu in dosarul in care Gabriela Firea a depus o plangere pentru ca ar fi fost amenintata.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la un control "s-a constatat lipsa unei anchete efective" si a "standardelor de claritate in prezentarea acuzarii".  

Comunicatul Parchetului General:

Având ca obiective atât comunicarea publică transparentă, cât şi respectarea caracterului nepublic al urmăririi penale, în contextul vehiculării în mass-media a unor informaţii referitoare la soluţia dispusă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică în dosarul privind plângerea formulată de doamna Gabriela Firea (fost senator) împotriva fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de ameninţare, biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aduce o serie de clarificări:

Prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, din 27 iulie 2016, examinându-se din oficiu, conform dispozițiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară (republicată), legalitatea rechizitoriului s-a dispus infirmarea soluţiei dată în dosarul menţionat anterior. 

Ordonanţa de infirmare poate fi vizualizată accesând link-ul: http://www.mpublic.ro/presa/2016/1210_c_2016_ordonanta_de_infirmare

Prin rechizitoriul emis de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică, verificat sub aspectul legalității și temeiniciei de către procurorul -  șef de secție, la 21.07.2016, s-a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, în formă continuată (2 acte materiale).

În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigențele în materia conținutului rechizitoriului și standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanță, impuse de jurisprudenţa în materie şi practica Curții Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispozițiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE.

Ca urmare a infirmării soluției inițiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru clarificarea acuzațiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei. Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport și de doctrina și jurisprudența în materie, pentru a adopta o soluție legală și temeinică în cauză.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria