Brazilia: Bolsonaro schimbă încă un ministru al sănătăţii în plină criză de COVID-19

Brazilia: Bolsonaro schimbă încă un ministru al sănătăţii în plină criză de COVID-19

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a făcut cunoscut luni seară că a decis să numească al patrulea ministru al sănătăţii de la începutul pandemiei, în timp ce ţara este puternic afectată de un nou val de COVID-19, notează AFP.

"Am decis să-l numesc pe Marcelo Queiroga ministru al sănătăţii", în locul lui Eduardo Pazuello, a declarat şeful statului în cursul unei scurte întâlniri cu partizanii săi la palatul prezidenţial. Tranziţia "ar urma să dureze două-trei săptămâni", a adăugat el.

 

Foto: (c) Marcos Oliveira AGENCIA SENADO HANDOUT/EPA


Generalul Eduardo Pazuello, lipsit de orice experienţă medicală, fusese numit interimar în acest post după demisia la mijlocul lui mai 2020 a oncologului Nelson Teich. Acesta din urmă a fost demis la mai puţin de o lună după numire din cauza "incompatibilităţilor" cu şeful statului.

Eduardo Pazuello afirmase mai devreme într-o conferinţă de presă că preşedintele de extremă-dreaptă caută să-l înlocuiască pentru a "reorganiza" ministerul.

Numirea lui Marcelo Queiroga, preşedintele Societăţii braziliene de cardiologie (SBC), are loc într-un moment în care guvernul Bolsonaro este criticat dur pentru gestionarea haotică a crizei sanitare şi negarea în faţa gravităţii pandemiei.

În Brazilia, a doua ţară cea mai îndoliată din cauza pandemiei, cu aproape 280.000 de morţi, vaccinarea a început abia la jumătatea lunii ianuarie, fiind disponibile numai vaccinurile AstraZeneca şi CoronaVac, de la laboratorul chinez Sinovac. Ea continuă într-un ritm lent din cauza lipsei dozelor.

Circa 9,8 milioane de persoane au primit prima doză, adică aproximativ 4,6% din populaţie, şi 3,6 milioane pe cea de-a doua.

Marcelo Queiroga "are tot ce cred că este nevoie pentru a face o treabă bună, continuând ceea ce a făcut Pazuello până acum", a spus Bolsonaro după o întâlnire cu viitorul său ministru.

"Pazuello a făcut o treabă bună, gestionarea sa a fost bună şi de acum trecem într-o fază mai agresivă în lupta împotriva coronavirusului", a mai spus el.

Eduardo Pazuello a anunţat luni că guvernul a achiziţionat 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, care sunt aşteptate până în septembrie, şi că, în a doua jumătate a anului, urmează să fie livrate 38 de milioane de doze de vaccin Janssen, al companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

2 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

3 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord

4 Așa o fi?

5 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea