Brazilia: Jair Bolsonaro a demis al treilea ministru

Brazilia: Jair Bolsonaro a demis al treilea ministru

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a demis joi al treilea membru al guvernului său de la instalarea în funcţie în ianuarie, după o succesiune de polemici între militari şi dreapta ultraconservatoare, transmite AFP.

Generalul în rezervă Carlos Alberto dos Santos Cruz, ministru la secretariatul guvernului, a fost recent ţinta unei virulente campanii din partea unuia dintre fiii preşedintelui, Carlos Bolsonaro, consilier municipal la Rio de Janeiro. Acesta din urmă a fost susţinut activ de scriitorul exilat Olavo de Carvalho, frecvent prezentat ca mentor spiritual al şefului statului, şi care nu ezită să insulte pe reţelele sociale militarii la putere.

"Santos Cruz (...) Trebuie să-ţi controlezi gura, rahat ce eşti", a scris el pe Twitter în mai, după ce ministrul ceruse un control al internetului.

Bolsonaro a explicat că plecarea ministrului nu va afecta "prietenia, admiraţia şi respectul reciproc" între el şi general, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Otavio do Rego Barros, într-un comunicat.

Santos Cruz a fost înlocuit cu un alt general, Luiz Eduardo Ramos Baptista Pereira, ceea ce menţine numărul militarilor din guvernul brazilian la opt, din totalul de 22 de miniştri.

Demiterea generalului Santos Cruz a avut loc într-un moment în care guvernul se confruntă cu numeroase probleme, în special o reformă crucială a sistemului de pensii şi o economie care se apropie periculos de recesiune.

Sindicatele au lansat un apel la grevă naţională vineri pentru a protesta faţă de această reformă impopulară.

Tăieri bugetare în domeniul educaţiei au determinat ieşirea în stradă a mii de brazilieni luna trecută.

Jair Bolsonaro l-a demis în aprilie pe ministrul educaţiei Ricardo Velez, iar în februarie pe cel al secretariatului preşedinţiei Gustavo Bebianno.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”