Brazilia: O judecătoare a suspendat părţi din decrete ale preşedintelui Bolsonaro menite să înlesnească accesul la arme

Brazilia: O judecătoare a suspendat părţi din decrete ale preşedintelui Bolsonaro menite să înlesnească accesul la arme

O judecătoare a Tribunalului Federal Suprem (STF) al Braziliei a suspendat luni seara mai multe părţi din decrete emise de preşedintele de dreapta Jair Bolsonaro menite să înlesnească accesul brazilienilor la arme şi care urmau să intre în vigoare marţi, informează AFP.

Decizia judecătoarei Rosa Weber afectează patru decrete semnate de Bolsonaro pe 12 februarie şi urmează să fie analizată de plenul Înaltei Curţi începând de vineri, alături de alte recursuri depuse de mai multe partide şi organizaţii împotriva politicii lui Bolsonaro asupra armelor.

Există "o corelaţie fără echivoc între faptul de a facilita accesul populaţiei la arme de foc şi deturnarea acestor produse către organizaţii criminale, miliţii şi infractori în general, prin intermediul furtului sau comerţului ilegal, sporind şi mai mult rata de infracţiuni împotriva proprietăţii, crime violente şi omucideri", a explicat judecătoarea.

Ea a suspendat secţiuni din texte ce permiteau creşterea de la patru la şase a numărului de arme pe care le pot deţine civilii, ce autorizau portul simultan a două arme de foc în locul uneia singure şi cele care le permiteau instructorilor de tir să cumpere un număr nelimitat de muniţii.

Deţinerea şi portul de arme sunt considerate subiecte de mare interes pentru preşedintele Bolsonaro, fost căpitan de armată ajuns la putere în ianuarie 2019 cu un discurs în favoarea autoapărării şi cu o atitudine dură împotriva criminalităţii, în una dintre cele mai violente ţări ale lumii.

În cei peste doi ani de când se află la putere, Bolsonaro a semnat mai mult de 30 de reglementări menite să înlesnească accesul brazilienilor la arme. Unele dintre aceste reglementări au fost blocate de Congres.

Potrivit datelor Institutului Igarapé, cei circa 212 de milioane de brazilieni deţin 1,2 milioane de arme, o creştere cu 65% în raport cu sfârşitul lui 2018. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nou amantlâc în alcovul Bucureștiului? / Întâlnire amoroasă între o „fostă” și un „actual”

2 Așa o fi?

3 Doliu printre „valori” / A murit „regele maneliștilor”

4 Umilitor! / Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat de un prinț austriac într-o arie protejată din…

5 Dezvăluiri despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi