BREAKING Ce conține pachetul de legi pentru care Guvernul Orban vrea să-și angajeze răspunderea în Parlament/Președintele, la ședința PNL

BREAKING Ce conține pachetul de legi pentru care Guvernul Orban vrea să-și angajeze răspunderea în Parlament/Președintele, la ședința PNL

Guvernul Orban ia în calcul angajarea răspunderii pe patru modificări care vizează legi referitoare la justiție. Este vorba despre abrogarea recursului compensatoriu, desființarea Secției Speciale, modificarea prevederilor referitoare la perioada de formare de la Institutul Național al Magistraturii precum și cele referitoare la reducerea vârstei de pensionare a magistraților.

Potrivit surselor G4Media.ro, există și varianta în care chiar PSD va forța în Parlament abrogarea recursului compensatoriu. Dacă Guvernul Orban va decide, totuși, să-și angajeze răspunderea pe pachetul de legi, această mutare ar putea fi contracarată printr-un atac la Curtea Constituțională sau printr-o moțiune de cenzură.

În cazul unui atac la Curtea Constituțională, care ar putea stabili un termen de judecată abia anul viitor, unele prevederi ,cum este cea referitoare la reducerea vârstei de pensionare la 20 de ani de activitate, riscă să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, potrivit legii. În această situație, Guvernul ar intenționa să recurgă la soluția ordonanței de urgență.

În ce privește reducerea vârstei de pensionare la 20 ani, majoritatea parchetelor și instanțelor din România au votat în cadrul Adunărilor Generale menținerea acestei prevederi intruduse în legile justiției de majoritatea PSD-ALDE.

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Președintele Iohannis, invitat la ședința conducerii PNL

Președintele Klaus Iohannis va participa, luni dimineață, la ședința Biroului Politic al PNL, potrivit unor surse politice.

Iohannis ar urma să le transmită un mesaj după alegerile prezidențiale.

Participarea lui Iohannis la ședința conducerii liberalilor vine în contextul în care în partid se discută despre strategia privind bugetul pe anul viitor, dar și o serie de măsuri asumate în programul de guvernare.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 Așa o fi?

4 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

5 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!