Brexit: Farage, susţinut de Trump, îi propune premierului Johnson o alianţă electorală cu obiectivul unei rupturi clare de UE

Brexit: Farage, susţinut de Trump, îi propune premierului Johnson o alianţă electorală cu obiectivul unei rupturi clare de UE

Eurofobul Nigel Farage i-a lansat vineri premierului britanic Boris Johnson provocarea să abandoneze acordul privind Brexitul negociat cu UE şi să realizeze cu el o alianţă pentru alegerile anticipate din decembrie, cu obiectivul de a forma o tabără care să susţină o ruptură clară de UE, iniţiativă neagreată însă de politicienii conservatori, deşi Farage a primit un sprijin surprinzător din partea lui Donald Trump, consemnează AFP.

Premierul conservator Boris Johnson, care mizează pe alegerile din 12 decembrie pentru a-şi reface majoritatea în Camera Comunelor, şi-a lansat campania electorală cu mesajul că el este cel care va scoate în sfârşit Regatul Unit din UE, proces aflat în impas din cauza lipsei unei majorităţi pro-Brexit în actualul legislativ.

Lider al taberei pro-Brexit (tabăra ''leave''), Nigel Farage a răspuns fulgerător, invitându-l joi pe preşedintele american Donald Trump la emisiunea sa cotidiană la postul de radio LBC. Liderul de la Casa Albă a cerut o alianţă Johnson-Farage pentru alegerile din decembrie şi a criticat acordul privind Brexitul, întrucât, în opinia sa, nu permite încheierea unui tratat comercial între Regatul Unit şi SUA, Trump fiind însă contrazis de guvernul de la Londra, care consideră că acest acord îi permite semnarea de înţelegeri comerciale cu state terţe.

Mai mult, Farage a anunţat vineri că formaţiunea sa, Partidul Brexit, va avea candidaţi în toate circumscripţiile Regatului Unit dacă Boris Johnson nu se apropie de linia sa dură privind ieşirea din UE.

La lansarea campaniei sale electorale în faţa presei, Farage i-a propus lui Johnson să revină asupra acordului negociat cu Bruxellesul, care ''nu este Brexit'', în schimbul unui ''pact de neagresiune''. Dacă Johnson i-ar accepta propunerea, atunci Farage promite că partidul său va avea la scrutinul din 12 decembrie doar 150 de candidaţi în circumscripţiile conduse de laburişti şi pe care conservatorii nu au reuşit niciodată să le câştige. ''Cel mai important este ca o alianţă a ''leave'' să câştige o largă majoritate în parlament şi să pună în practică un Brexit categoric'', a indicat Farage.

O alianţă între Boris Johnson şi Nigel Farage ar fi ''imposibil de oprit'', a spus joi Donald Trump la emisiunea radiofonică la care a fost invitat de liderul Partidului Brexit. ''Aş dori să vă văd împreună cu Boris, pentru că aţi obţine un rezultat bun, pentru că aţi ieşit bine la ultimele alegeri şi el vă respectă mult'', a adăugat preşedintele american, adresându-se lui Farage.

Însă tentativa pare sortită eşecului, întrucât Boris Johnson a refuzat mereu o astfel de alianţă, poziţie reafirmată vineri de mai mulţi responsabili din Partidul Conservator. Dar această propunere îi permite lui Farage să-l atace pe propriul teren pe actualul premier, care, de când a preluat conducerea guvernului în luna iulie, a pozat mereu în campion al Brexitului, însă fără să reuşească să-şi scoată ţara din UE pe 31 octombrie, aşa cum promisese în mod repetat.

La alegerile europene din luna mai, Partidul Brexit a ieşit pe primul loc, cu 31,6%, dar în prezent este creditat cu 11%, conform agregatorului de sondaje Britain Elects, care îi plasează în fruntea intenţiilor de vot pe consevatori, cu 36%, urmaţi de laburişti, cu 25%. Dar numeroşi comentatori cred că deznodământul scrutinului este dificil de anticipat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro