Brexit: UE, pregătită să răspundă scrisorii de notificare în termen de 48 de ore (Tusk)

Brexit: UE, pregătită să răspundă scrisorii de notificare în termen de 48 de ore (Tusk)

Instituțiile Uniunii Europene vor fi pregătite să răspundă în termen de 48 de ore la notificarea pe care o va adresa Marea Britanie cu privire la declanșarea procedurilor de părăsire a blocului comunitar, a indicat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Reuters.

Guvernul premierului Theresa May a declarat că va înainta până la sfârșitul lunii martie notificarea oficială privind ieșirea din UE, iar unii diplomați se așteaptă ca aceasta să se întâmple chiar săptămâna viitoare.

Notificarea va declanșa termenul legal de doi ani în care Londra își va negocia termenii divorțului de UE, Theresa May sperând că tot atunci vor fi discutate și viitoarele relații comerciale și pe alte paliere.

'Suntem bine pregătiți pentru întreaga procedură și nu am nicio îndoială că vom fi gata în termen de 48 de ore, cred că este un timp de reacție adecvat', a declarat Tusk într-o conferință de presă.

Potrivit cancelarului german Angela Merkel, în funcție de momentul exact al primirii notificării britanice, liderii UE vor organiza un summit special, la care vor conveni liniile directoare pentru negocierile pe care Comisia Europeană le va purta cu Londra.

'Dacă scrisoarea va sosi săptămâna viitoare, summitul special va fi pe 6 aprilie', a indicat Merkel într-o conferință de presă.

'Dacă va sosi mai târziu de săptămâna viitoare, atunci va trebui să găsim o dată după 6 aprilie. Suntem pe deplin pregătiți și vom aștepta cu interes. Însă în ce zi anume din martie va sosi (scrisoarea) nu are o așa mare importanță', a adăugat ea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 Așa e!

3 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

4 Așa o fi?

5 Ce avere ar avea în realitate Gigi Becali. Dumitru Dragomir face dezvăluiri