Brexit: Un nou referendum riscă să divizeze societatea, avertizează liderul celui mai mare sindicat britanic

Brexit: Un nou referendum riscă să divizeze societatea, avertizează liderul celui mai mare sindicat britanic

Un nou referendum cu privire la apartenenţa la Uniunea Europeană riscă să divizeze şi mai mult societatea britanică şi ar submina sprijinul pentru un posibil viitor guvern laburist, a avertizat miercuri liderul celei mai mari confederaţii sindicale britanice, Len McCluskey, potrivit Reuters.

McCluskey a spus că în 2016 muncitorii ''au votat mai presus de orice împotriva elitei ale cărei politici neoliberale le-au luat mult din ce aveau cândva şi nu au pus nimic în loc''.

''Lumea lor nu este deloc diferită astăzi faţă de cum era în 2016'', a declarat Len McCluskey pentru publicaţia New Statesman.

În opinia sa, un alt referendum ''riscă să divizeze societatea noastră şi mai mult, întrucât majoritatea ignorată consideră că opiniile ei au fost încă o dată desconsiderate''.

Premierul britanic Theresa May a anunţat luni că intenţionează să reprogrameze pentru săptămâna care începe pe 14 ianuarie votul în parlament asupra acordului privind Brexitul.

''Mulţi membri ai acestei camere sunt îngrijoraţi de faptul că trebuie să luăm o decizie în curând. Intenţionăm să revenim asupra dezbaterii 'Votului relevant' în săptămâna care începe cu 7 ianuarie şi să organizăm votul în săptămâna următoare'', a declarat şefa executivului britanic în faţa membrilor Camerei Comunelor.

Theresa May a cerut joia trecută Bruxellesului noi garanţii pentru a o ajuta să obţină ratificarea acordului de Brexit de către deputaţii britanici, dar liderii europeni au părut mai degrabă agasaţi de aceste solicitări considerate prea vagi. Liderii Celor 27, care s-au declarat cu toţii "gata să o ajute" pe Theresa May, au adoptat un text, fără valoare juridică, menit să atenueze îngrijorările parlamentului britanic. Ei au repetat, totuşi, că acordul de divorţ "nu poate fi renegociat".

Noile garanţii solicitate de premierul britanic se referă la aşa-numita ''plasă de siguranţă'', soluţia imaginată pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insulă. Această "plasă de siguranţă" prevede crearea unui "teritoriu vamal unic" înglobând UE şi Marea Britanie după tranziţia post-Brexit, care nu ar trebui să se aplice decât în caz de eşec al negocierilor care urmează privind viitoarele relaţii comerciale ambiţioase pe care Londra şi Cei 27 vor să le stabilească. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…