BRRRR!!!/Prof. Cherecheș: Ce urmează va fi mult mai grav decât primul val. Creșterea, similară cu cea a Italiei

BRRRR!!!/Prof. Cherecheș: Ce urmează va fi mult mai grav decât primul val. Creșterea, similară cu cea a Italiei

Va urma o creștere a numărului de cazuri, iar ce vedem acum este doar începutul, spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș Bolyai.

În Ediția Specială a Știrilor Europa FM, el a comentat de ce am ajuns în această situație: transmiterea comunitară s-a amplificat, virusul se împrăștie rapid în populație pe fondul măsurilor de relaxare, combinate cu nerespectarea purtării măștilor și cu erorile de comunicare ale guvernanților:

Ce ne așteaptă va fi mult mai grav decât primul val, pe care datorită măsurilor luate la timp, am reușit să-l potolim. Acum suntem cu totul în altă fază. Vom avea o creștere exponențială similară cu cea a Italiei. Așa cum Italia n-a luat măsurile deoarece creșterea era prea mică, în momentul în care te îngrijorezi este deja prea târziu. Chiar dacă de mâine, nimeni nu va avea voie să iasă fără mască, se dau amenzi peste tot, numărul de cazuri tot va continua să crească. 

Numarul de teste nu reflectă realitatea, în absența unei terstări la nivelul întregii populații, mai spune profesorulul de sănătate publică Razvan Cherecheș. Rata de creștere numărului de îmbolnăviri este însă cea care ar trebui sa alerteze:

În momentul de față avem o imagine extrem de palidă. Noi vedem creșterea numărului de cazuri detectate, nu reale. Nu avem nici cea mai vagă idee câte cazuri reale sunt. Zburăm la orb și trebuie să ne asumăm că situația este mai gravă decât ne dăm seama. Ar trebui încetată testarea și făcută testare pe populație santinelă, expusă: medici, polițiști, angajați la supermarket, șoferi de autobuz, care sunt în contact cu mulți oameni. Dacă unul dintre ei e infectat, e un factor de infecție fenomenal mai departe.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Liderul unui temut clan de lângă București, asasinat în SUA. A fost executat de mafia românească pentru 200.00…

3 Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa …

4 Balamuc la vârful Poliției Române? / Gavriș fusese numit vineri seară, chiar în timp ce era la Hanul lui Manuc, …

5 Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofert…