„Bula va exploda”/Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

„Bula va exploda”/Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

Jeremy Grantham, faimosul investitor care de mulți ani semnalează bulele de pe piață, spune că prăbușirea istorică a acțiunilor pe care a prezis-o în urmă cu un an este în curs de desfășurare și că nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%, relatează Profit.ro.

Grantham și-a construit o mare parte din reputația de investitor de-a lungul carierei sale prin identificarea bulelor speculative de active pe măsură ce acestea se dezvoltau. Cofondatorul fondului GMO de administrare a activelor a evitat investițiile în acțiuni japoneze și proprietăți imobiliare la sfârșitul anilor 1980, în timpul vârfului bulei japoneze a prețurilor activelor, și a evitat acțiunile tehnologice în timpul bulei internetului din anii 1990. Un deceniu mai târziu, el și-a limitat expunerea la bula imobiliară. Acum, investitorul britanic descrie acțiunile americane ca fiind într-o „super-bulă” – doar a patra din ultimul secol. Și, la fel ca în cazul crahului de pe Wall Street din 1929, al prăbușirii bulei dot-com din 2000 și al crizei financiare din 2008, el este sigur că această bulă va exploda, trimițând indicii înapoi la normele statistice și, potențial, chiar mai jos.

Grantham estimează că S&P 500 va scădea cu aproximativ 45% față de închiderea de miercuri – și cu 48% față de vârful din 4 ianuarie – până la un nivel de 2500 de puncte. Nasdaq Composite, care s-a depreciat deja cu 8,3% în această lună, ar putea suferi o corecție și mai mare.

În cele din urmă, Grantham semnalează ceea ce numește genul de "comportament nebunesc al investitorilor", care indică o bulă în fază târzie: apariția meme-acțiunilor, o frenezie la cumpărare în numele dezvoltării [pieței] de vehicule electrice, aprecierea unor criptomonede fără sens, cum ar fi dogecoin, precum și prețuri de milioane de dolari pentru token-uri nonfungibile, sau NFT-uri. "Această listă de verificare a unei super bule care își parcurge fazele este acum completă”, scrie Grantham, precizând că “tărăboiul” se poate dezlănțui “în orice moment”.

"Când pesimismul revine pe piețe, ne vom confrunta cu cea mai mare reducere potențială a bogăției percepute din istoria SUA". Criza potențială ar putea rivaliza cu impactul dublului colaps al acțiunilor și al imobiliarelor japoneze de la sfârșitul anilor 1980. Nu doar că acțiunile se află într-o super-bulă, potrivit lui Grantham, ci există, de asemenea, o bulă în cazul obligațiunilor, "cea mai amplă și mai extremă" bulă de până acum în sectorul imobiliar global și o "bulă incipientă" în cazul prețurilor materiilor prime. Chiar și fără o revenire completă la tendințele statistice, el calculează că pierderile numai în SUA ar putea ajunge la 35 trilioane de dolari. Grantham știe că predicțiile sale sunt hrană pentru sceptici.

O întrebare evidentă: cum ar putea S&P 500 să avanseze cu 26,9% în 2021 - a șaptea cea mai bună performanță din ultimii 50 de ani - dacă acțiunile sunt pe cale să se prăbușească? Mai degrabă decât să îi infirme teza, Grantham spune că puterea acțiunilor blue-chip într-o perioadă de slăbiciune a pariurilor speculative nu face decât să o întărească.

"Acesta a fost exact modul în care s-au spart marile bule. În 1929, fulgii (termen folosit pentru a indica active riscante – n.r.) erau în scădere din anul de dinaintea spargerii bulei, au scăzut cu 30%. Cu un an înainte crescuseră cu 85%”.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară