Bulgaria: A fost convocat un referendum pentru înjumătățirea numărului parlamentarilor și introducerea votului uninominal

Parlamentul bulgar a aprobat joi organizarea în luna octombrie a unui referendum pentru reducerea la jumătate a numărului de deputați și pentru ca aceștia să nu mai fie aleși prin vot proporțional pe liste, ci uninominal în două tururi, transmite AFP.

Inițiată de animatorul unui program satiric televizat foarte popular, Slavi Trifonov, campania pentru convocarea referendumului a strâns 673.481 de semnături, mult peste pragul minim de 400.000.

Deși au criticat 'populismul' celor șase întrebări formulate, deputații le-au avizat în cele din urmă. Consultarea populară va avea loc în luna octombrie, concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Susținând introducerea votului uninominal în locul celui proporțional, Slavi Trifonov a apreciat că acesta din urmă favorizează intrarea în Parlament a 'deputaților' obedienți față de liderii propriului lor partid.

O altă întrebare se va referi la reducerea numărului de parlamentari de la 240 la 120. Reducerea subvențiilor guvernamentale pentru partide va fi de asemenea inclusă pe formularul referendumului.

Alegătorii bulgari vor mai trebui să se pronunțe și asupra alegerii directe, prin vot majoritar, a șefilor serviciilor regionale de poliție, propunere ce are ca obiectiv diminuarea corupției.

Rezultatul referendumului va fi validat dacă rata participării la urne va fi cel puțin egală cu cea de la ultimele alegeri legislative din anul 2014.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

4 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…

5 Întâlniri de taină în biserică între şefii Poliţiei şi membri ai clanului Duduianu, în miez de noapte