Bulgaria: Comisia anticorupţie renunţă la procedurile declanşate cu privire la comisarul UE pentru economie digitală Mariya Gabriel

Bulgaria: Comisia anticorupţie renunţă la procedurile declanşate cu privire la comisarul UE pentru economie digitală Mariya Gabriel

Comisia bulgară pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite ilicit a anunţat marţi că renunţă la procedurile declanşate în legătură cu o sesizare împotriva comisarului european pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, transmite BTA.

Conform sesizării depuse de organizaţia neguvernamentală BOEC în decembrie 2018, în urma unei anchete a portalului bivol.bg, Mariya Gabriel a închiriat un apartament de lux în suprafaţă de 128 mp aparţinând unei societăţii municipale, într-un cartier cochet din Sofia, Lozeneţ. În baza contractului de închiriere, datat octombrie 2010, chiria lunară era de 400 de leva, sau un sfert din chiria medie din zonă din acea perioadă, care era între 1400 şi 1600 de leva.

În acel moment, Mariya Gabriel, care este bulgăroaică, era deja membră a Parlamentului European, având un venit lunar de 30.000 de leva.

Ea a plecat din apartament în mai 2013, iar autorii sesizării susţin că ar fi abuzat de poziţia ei oficială şi că s-a aflat în conflict de interese.

Totuşi, Comisia anticorupţie a stabilit că membrii PE nu sunt funcţionari publici vizaţi de legea privind prevenirea conflictului de interese şi deci lansarea urmăririi penale împotriva Maryiei Gabriel nu se justifică.

Însuşi şeful Comisiei bulgare anticorupţie, Plamen Gheorghiev, a anunţat în aprilie că se autosuspendă din funcţie după ce împotriva sa a fost deschisă o investigaţie pentru achiziţii imobiliare la preţuri subevaluate, tot în urma dezvăluirilor website-ului bivol.bg.

Gheorghiev a reacţionat afirmând că se consideră a fi o victimă a ''unei campanii calomniatoare orchestrare de persoane vizate'' de activitatea sa. El fusese numit cu un an în urmă la conducerea Comisiei bulgare anticorupţie, organism independent creat în urma solicitărilor Uniunii Europene de intensificare a luptei împotriva corupţiei, un fenomen endemic în Bulgaria.

Scandalul denumit de presa bulgară 'Appartement-Gate', care a dus la demisia mai multor responsabili, a afectat serios popularitatea guvernului condus de Boiko Borisov. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...