Bulgaria: Parchetul cere ridicarea imunității unui fost ministru al energiei în legătură cu proiectul centralei Belene

Bulgaria: Parchetul cere ridicarea imunității unui fost ministru al energiei în legătură cu proiectul centralei Belene

Procurorul general al Bulgariei a cerut luni parlamentului ridicarea imunității fostului ministru al energiei Delian Dobrev, actual deputat al partidului de guvernământ GERB, pentru un prejudiciu de peste 4,5 miliarde de euro în legătură cu anularea proiectului centralei nucleare de la Belene, transmit agențiile Reuters și Novinite.

Procurorii îl acuză pe Dobrev, ministru al energiei în primul guvern condus de Boiko Borisov, că nu a dispus încetarea plăților către consultantul proiectului, după anularea acestuia în 2012.

'Cererea se fundamentează pe probele strânse de Parchet pentru o infracțiune comisă de Delian Dobrev pe când era ministru al economiei și energiei', se precizează în comunicatul procurorilor.

Potrivit anchetei, prejudiciul cauzat Companiei Electrice Naționale (NEK) se ridică la peste 4,56 miliarde de euro.

Dobrev, care conduce comisia pentru energie a parlamentului, a declarat că va renunța la imunitate în cursul zilei de luni, după care va face comentarii pe marginea acuzațiilor ce i se aduc.

Bulgaria a anulat proiectul de 10 miliarde de euro al centralei nucleare de la Belene, pe Dunăre, după eșecul de a găsi investitori străini și la presiunile Uniunii Europene și ale SUA pentru a-și limita dependența energetică de Rusia.

Sofia trebuie să plătească acum peste 620 de milioane de euro drept compensații către compania rusă Rosatom cu care contractase proiectul de la Belene.

Procurorii au inculpat deja un alt fost ministru al energiei și doi directori executivi ai NEK, în același caz despre care mulți politicieni și analiști afirmă că reflectă corupția la înalt nivel din Bulgaria.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale