Bulgaria: Partidul de dreapta al premierului Borisov conduce în sondajele pre-electorale, deşi a fost ţinta protestelor anti-corupţie

Bulgaria: Partidul de dreapta al premierului Borisov conduce în sondajele pre-electorale, deşi a fost ţinta protestelor anti-corupţie

Partidul conservator GERB al premierului bulgar Boiko Borisov conduce în faţa socialiştilor în intenţiile de vot, cu două săptămâni înaintea alegerilor legislative, însă formaţiunea de centru-dreapta ar putea să nu reuşească să obţină majoritatea în parlament, potrivit unui sondaj publicat joi, relatează Reuters.

Conform sondajului efectuat de grupul de cercetare Trend între 9 şi 14 martie pe un eşantion de 1.008 persoane, 28,8% dintre alegătorii care intenţionează să vină la urne pe 4 aprilie susţin GERB şi 23,6% Partidul Socialist.

Urmează ''Există un Astfel de Popor'', un partid anti-elite condus de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, cu 12,7% din intenţiile de vot, partidul MRF al etnicilor turci cu 12,1% şi coaliţia Bulgaria Democratică, cu 5,9%.

O coaliţie de centru-stânga apărută în urma protestelor din vara trecută împotriva corupţiei clasei politice, denumită ''Ridicaţi-vă! Jos Mafia!'' şi partidul naţionalist VMRO ar putea de asemenea să obţină locuri în parlament.

Sondajul mai arată că GERB a scăzut cu 0,1% în intenţiile de vot într-o lună, în timp ce socialiştii au scăzut cu 0,5%.

Protestele desfăşurate anul trecut au erodat atunci popularitatea guvernului, dar între timp GERB a reuşit să recâştige din susţinere. Boiko Borisov a acuzat că în spatele protestelor s-au aflat Partidul Socialist şi preşedintele ţării, Rumen Radev, despre care premierul a susţinut că doreşte propriul său guvern.

Circa 45% dintre participanţii la sondaj au afirmat că vor participa la aceste alegeri, care au loc în timpul unui al treilea val al pandemiei COVID-19. Unii analişti nu exclud posibilitatea unui guvern de uniune naţională după alegeri.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?