Ca să vedeți cum suntem manipulați! La noi, propaganda prorusă spune că facem aceste reactoare pentru că suntem cobaii SUA!

Polonia a dat undă verde pentru construcția a 24 de noi reactoare modulare mici (SMR) în șase locații, au declarat joi directori din cadrul companiei care va construi instalațiile nucleare, în contextul în care Varșovia încearcă să reducă folosirea combustibililor fosili. Guvernul a anunțat că urmărește să accelereze eliminarea treptată a cărbunelui și intenționează să construiască infrastructură de energie regenerabilă și nucleară pentru a aborda provocările legate de schimbările climatice și pentru a asigura surse stabile de energie.

Orlen Synthos Green Energy (OSGE), o societate mixtă între cel mai mare rafinător din Polonia, Orlen, și compania de produse chimice Synthos, intenționează să implementeze primele SMR-uri din țară până în 2030.

„Guvernul polonez a decis să emită o decizie de principiu și a aprobat șase locații pentru construirea a 24 de unități de ultimă generație de tip GE Hitachi BWRX-300 în Polonia”, a declarat directorul executiv al OSGE, Rafal Kasprow, la Summitul Net Zero Nuclear, eveniment ce are loc în contextul conferinței COP28 din Dubai. „Este într-adevăr un nou început – o nouă eră – pentru Polonia”. Ministerul polonez al Climei a declarat că reactoarele vor fi construite în Włocławek, Stawy Monowskie, Stalowa Wola, Ostrołęka, Nowa Huta și Dąbrowa Górnicza.

Sursa: Reuters/ Rador Radio România