Călugăriţele văd în 3D, dar nu ca oamenii

Călugăriţele văd în 3D, dar nu ca oamenii

Călugăriţele văd viaţa în 3D dar într-un mod diferit de oameni, au anunţat joi cercetătorii, potrivit cărora această descoperire ar putea permite simplificarea procesului de asigurare a vederii pentru roboţi, relatează AFP.

Omul, la fel ca maimuţele, pisicile, caii, bufniţele sau chiar batracienii, vede în trei dimensiuni. Însă călugăriţa este singura insectă cunoscută cu această vedere stereoscopică.

Acest tip de vedere permite evaluarea distanţelor faţă de lucruri. Fiecare dintre ochii noştri percepe lumea care îl înconjoară într-un mod uşor diferit şi creierul nostru fuzionează aceste percepţii pentru a forma o singură imagine, în relief.

O echipă a Institutului de neuroştiinţe din cadrul Universităţii din Newcastle a avut ideea de a crea nişte ochelari miniaturali 3D pentru a studia vederea călugăriţelor.

Echipate cu aceşti miniochelari cu lentile colorate, fixaţi cu ceară de albine, insectele au fost puse în faţa unui ecran de cinema 3D pe care au fost difuzate imagine cu prăzile lor preferate. Iluzia a funcţionat, iar călugăriţele au încercat să le prindă pe acestea.

Cercetătorii le-au arătat apoi călugăriţelor imagini mai complexe, ceea ce le-a permis să descopere că aceste insecte au o vedere 3D foarte diferită de cea a omului.

"Călugăriţele nu atacă decât prăzi în mişcare, aşa că ele nu au nevoie să urmărească imagini fixe", a declarat Vivek Nityananda, de la Universitatea din Newcastle, într-o înregistrare video. "Am descoperit că călugăriţele nu se preocupă de detaliile imaginii şi se mulţumesc să privească când imaginea se schimbă", a adăugat el.

Omul este în schimb foarte performant când este vorba despre imaginile fixe, subliniază cercetătorii în studiul apărut joi în revista Current Biology.

Această descoperire a unui mecanism de vedere 3D simplificat ar putea avea aplicaţii în robotică.

În prezent, "numeroşi roboţi utilizează vederea stereoscopică pentru a naviga, dar aceasta este în general bazată pe vederea stereo umană complexă", a spus Ghaith Tarawneh, coautor al studiului. Ceea ce necesită multă putere din partea unui calculator.

Dezvoltarea unei vederi 3D "rustice", precum cea a unei insecte, al cărei creier este foarte mic, ar trebui să permită economisirea acestei puteri. Acest tip de vedere 3D ar putea avea aplicaţii, de exemplu, în cazul dronelor, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…