Camera Deputaților: Șeful DGPI - numit în funcție de ministrul de Interne, cu avizul CSAT

Camera Deputaților: Șeful DGPI - numit în funcție de ministrul de Interne, cu avizul CSAT

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, cu un amendament care prevede că ministrul de Interne este cel care numește șeful acestei structuri.

Proiectul privind adoptarea OUG nr.76/2016 referitoare la înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne are ca obiect de reglementare înființarea, organizarea și funcționarea DGPI, ca structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, urmând a se desființa Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Potrivit proiectului, directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este cadru militar în activitate, numit în funcție de către ministrul Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Această prevedere a fost introdusă printr-un amendament adoptat în comisiile de specialitate.

"Controlul asupra activității Direcției Generale de Protecție Internă este exercitat de Parlamentul României, prin comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului. Direcția Generală de Protecție Internă este structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, ce desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice", se mai arată în proiectul amintit.

Camera Deputaților este primul for sesizat cu acest proiect de lege.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…