Canada anchetează asupra utilizării tehnologiei sale militare în Azerbaidjan

Canada anchetează asupra utilizării tehnologiei sale militare în Azerbaidjan

Canada anchetează în legătură cu posibile livrări de material militar canadian în Azerbaidjan de către Turcia, a anunţat vineri premierul canadian, Justin Trudeau, notează AFP.

Potrivit mai multor media canadiene, Ottawa a eliberat în mai permise firmei canadiene L3Harris Wescam pentru a exporta sisteme de imagistică şi de localizare unui fabricant de drone turc.

Acest material se află în prezent în centrul acuzaţiilor potrivit cărora Azerbaidjanul utilizează drone fabricate de societatea turcă Baykar în ostilităţile în curs cu Armenia privind regiunea Nagorno-Karabah.

Locuită majoritar de armeni, Nagorno-Karabah s-a desprins de Azerbaidjan la sfârşitul URSS, antrenând un război la începutul anilor 1990 care a făcut circa 30.000 de morţi. Baku insistă pentru retragerea Armeniei din această regiune.

"În ce priveşte echipamentele militare canadiene ce ar fi putut fi utilizate în această situaţie, ministrul de externe (François-Philippe Champagne) a lansat o anchetă pentru a şti ce s-a întâmplat exact", a declarat Justin Trudeau într-o conferinţă de presă.

 

 

Foto: (c)  ANTHONY ANEX/EPA


"Este extrem de important ca termenii aşteptărilor Canadei în domeniul neîncălcării drepturilor omului să fie întotdeauna respectaţi şi vă vom putea spune mai multe pe măsură ce lucrurile se vor clarifica", a spus el.

Ottawa şi-a suspendat în urmă cu un an exporturile spre Turcia, în special material militar, după o incursiune a Ankarei în nordul Siriei pentru a lupta împotriva rebelilor kurzi.

Cu toate acestea, Canada şi-a reluat exporturile în luna mai.

Un responsabil canadian a precizat că ele vor fi din nou îngheţate dacă Ottawa stabileşte că materialul a fost utilizat în alte scopuri decât cele prevăzute cu Turcia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

3 Așa o fi?

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră