Cancelarul Austriei este cercetat de procurori pentru corupţie

Cancelarul Austriei este cercetat de procurori pentru corupţie

„Trebuie să fim atenţi la calcule.” „Rezultatele trebuie să fie credibile” – aceste mesaje suspecte indică faptul că în Austria s-au realizat sondaje de opinie manipulate la comanda ministerului finanţelor şi plătite din bani publici. Potrivit procuraturii, ziarul Österreich a sprijinit cariera politică al cancelarului Sebastian Kurz contra unor sume considerabile plătite pentru ei ca publicitate – a precizat ziarul austriac, Die Presse. Procurorii suspectează zece oameni pentru comiterea actelor de corupţie, unul dintre aceştia fiind cancelarul Sebastian Kurz. Marţi, după toate probabilităţile, va fi depusă o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Soarta coaliţiei de guvernare depinde de Verzii, care sunt în coaliție cu Partidul Popular, fără ei guvernul neavând majoritate..
În timp ce Sebastian Kurz participa în oraşul sloven Brdo la summitul Consiliului Uniunii Europene, procurorii din cadrul unităţii specializată pentru lupta împotriva infracţiunilor economice şi acte de corupţie, (WKStA) au început, miercuri dimineața, percheziţia la sediul cancelariei lui Kurz, la ministerul finanţelor şi la sediul Partidului Popular Austriac (ÖVP). Autorităţile au declanşat urmărirea penală pentru gestiune frauduloasă şi primirea de mită. În afară de cancelar, mai este cercetat fostul şef de cabinet al ministrului finanţelor, Thomas Schmid, fostul preşedinte al Holdingului de Gestionare a Proprietăţii Publice (ÖBAG), editorul ziarului Österreich, Wolfgang Fellner şi fratele acestuia, Helmuth Fellner, sociologul Sophie Karmasin, cea care ar fi realizat sondajele trucate, aceasta fiind în trecut şi ministru al familiei, purtătorul de cuvânt al cancelarului Johannes Frischmann, consilierul de comunicaţie, Gerald Fleischmann, consilierul ÖVP, Stefan Steiner şi încă două persoane.
Potrivit procurorilor, în 2016, pe vremea când Austria era condus de marea coaliţie între Partidul Popular Austriac şi Partidul Social Democrat (SPÖ), ministerul finanţelor condus de ÖVP a comandat, pe bani publici, sondaje de opinie manipulate. Aceste „studii sociologice” au fost publicate în ziarul Österreich (pulicaţie apropiată de Kurz şi ÖVP). Scopul acestor acţiuni era să-l popularizeze pe Sebastian Kurz, care, la vremea respectivă, era ministru de externe în guvernul de coaliţie şi, în urma acestor materiale de presă, cariera politică al actualului cancelar a început să aibă un trend crescător în interiorul Partidului Popular Austriac. Oficial, ministerul de finanţe a comandat „studii”, dar procurorii susţin că aceste documente aveau un singur scop şi anume avansarea lui Kurz în ierarhia ÖVP.
Ministerul finanţelor a cumpărat spaţiu publicitar foarte mare în Österreich, dar publicitatea apărută pe aceste spaţii nu era în concordanţă cu activitatea ministerului. Potrivit procuraturii, prin banii plătiţi pentru publicitate, ministerul a cumpărat, în realitate, dreptul de a influenţa politica editorială a ziarului. Astfel, au fost publicate o serie de articole, prin care au fost celebrate succesele lui Kurz şi ale Partidului Popular Austriac. Acest gen de materiale de presă au apărut nu doar în Österreich, ci şi în alte publicaţii care aparţin aceleiaşi edituri.
Procuratura susţine că ministerul a cheltuit, în interesul partidului, mai mult de 1,3 milioane de euro din bani publici.
Acuzaţiile sunt negate de toate părţile implicate. Sebastian Kurz a dat, miercuri seara, un interviu unei televiziuni în care a spus că, în 2016, nu a fost nici ministru de finanţe, nici cancelar şi nici preşedintele Partidului Popular Austriac, astfel că nu are nicio legătură cu acest caz. În opinia cancelarului, procuratura este în eroare şi este vorba despre un proces creat tendenţios. Potrivit lui Kurz, sondajele de opinie nu au fost manipulate, la vremea respectivă şi alte studii au indicat valori asemănătoare, iar ÖVP a şi câştigat următoarele două alegeri. Acesta a adăugat că nu este nimic suspect în faptul că institutele de sondare a opiniei publice lucrează pentru instituţii de stat, partide sau trusturi media.
Atât ÖVP, cât şi trustul de presă Österreich neagă că ar fi comis vreo ilegalitate. Grupul de presă a declarat că şi ei au comandat studii de la institutul Research Affairs. Independent de ei şi ministerul a comandat sondaje tot de la Research Affairs, în probleme ca impozitare, financiare, bugetare, dar care nu aveau legătură cu preferinţele politice ale societăţii. Totodată, trustul de presă neagă că ar fi primit mai mulţi bani pentru publicitate decât celelalte ziare, cu care ministerul avea contracte.
Székely Ervin, RADOR

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...