Candidatura lui Laszlo Trocsanyi la postul de comisar european, respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European

Candidatura lui Laszlo Trocsanyi la postul de comisar european, respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European

Candidatura lui Laszlo Trocsanyi, candidat la postul de comisar european pentru vecinătate şi extindere, a fost respinsă joi de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI), au declarat pentru AGERPRES surse europarlamentare de la Bruxelles.

Împotriva candidaturii lui Trocsanyi au fost 11 voturi, în favoarea sa nouă, iar doi eurodeputaţi din JURI s-au abţinut de la vot.

JURI a decis miercuri să îi invite a doua zi pe Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, comisarii europeni desemnaţi din partea României, respectiv a Ungariei, la o audiere extraordinară.

Miercuri, preşedintele JURI a oferit informaţii cu privire la problema ridicată săptămâna trecută referitoare la suspendarea activităţii sale de avocat. Deşi aceste informaţii au confirmat explicaţiile date de eurodeputatul ungar Jozsef Szajer, membrii ecologişti din JURI au cerut redeschiderea discuţiei şi au ridicat o serie de întrebări privind firma de avocatură a lui Laszlo Trocsanyi şi legăturile cu guvernul ungar.

Procedura de nominalizare a celor 26 de comisari ai viitoarei Comisiei Europene a Ursulei von der Leyen - care urmează să intre în funcţiune pe 1 noiembrie - constrânge fiecare candidat să le transmită parlamentarilor europeni o declaraţie de avere, în care îşi precizează activele, bunurile imobiliare, precum şi precedentele activităţi.

Numai pe baza acestui document, eurodeputaţii îi autorizează sau nu să treacă la etapa următoare: audierea lor în hemiciclu, prevăzută între 30 septembrie şi 8 octombrie, necesară pentru ca nominalizarea lor să fie validată.

La finalul unei prime examinări cu uşile închise ale declaraţiilor de avere care a avut loc joia trecută, membrii JURI au cerut informaţii suplimentare de la 10 din cei 26 de membri ai viitoarei Comisii Europene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…