Capsula Dragon a amerizat cu succes în largul coastei Floridei

Capsula Dragon a amerizat cu succes în largul coastei Floridei

Capsula Dragon a ajuns cu succes miercuri în apele Golfului Mexico, în apropiere de coasta Tampa, în vestul Floridei (SUA), având la bord o încărcătură de peste 2.000 de kilograme, după ce s-a decuplat cu o zi înainte de la Staţia Spaţială Internaţională, relatează EFE.

Capsula de aprovizionare a firmei private SpaceX a amerizat miercuri la 8:26 pm ora locală (01:26 GMT) după o şedere de aproape o lună pe ISS de la care s-a decuplat marţi într-o operaţiune supervizată de astronautul Victor Glover.

Reîntoarcerea capsulei Dragon completează misiunea 21 de reaprovizionare realizată de compania magnatului Elon Musk şi este prima întreprinsă de o capsulă-cargou ce revine pe coasta Floridei, în apropiere de Centrul Spaţial Kennedy, şi nu în Oceanul Pacific.

Această versiune îmbunătăţită a capsulei Dragon cuprinde un număr dublu de cutii electrice faţă de capsulele anterioare, ceea ce permite o creştere considerabilă a capacităţii materialelor de cercetare ce pot fi aduse pe Terra, a explicat NASA.

Printre cercetările ştiinţifice aduse pe Pământ figurează experimente de microgravitaţie care pe termen lung pot afecta sistemul cardiovascular şi văzul.

Capsula Dragon s-a întors de asemenea cu cobai vii ca parte a cercetării Rodent Research 23, ce studiază funcţia arterelor, venelor şi structurilor limfatice ale ochiului, precum şi modificările retinei după un zbor spaţial.

Dragon s-a întors şi cu o ladă cu 12 sticle de vin de Burgundia şi 320 de plante viticole care au participat în spaţiu la un experiment ştiinţific.

Sticlele de vin franţuzesc şi plantele viticole angiosperme din familia Vitaceae s-au aflat în laboratorul ISS din noiembrie 2019, ca parte a unui experiment organizat de compania europeană Space Cargo Unlimited (SCU), sub numele "Mission Wise", ce are ca scop dezvoltarea unor "noi forme de cultivarea a plantelor pe Terra".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...