Capsula rusă Soyuz MS-04 a fost lansată cu succes spre Stația Spațială Internațională (ISS)

Capsula rusă Soyuz MS-04 a fost lansată cu succes spre Stația Spațială Internațională (ISS)

Nava rusă pilotată Soyuz MS-04, cu doi membri la bord, a fost lansată joi cu succes de la cosmodromul kazah Baikonur spre Stația Spațială Internațională (ISS), a informat Centrul rus de control al zborurilor spațiale (TSOUP), citat de EFE.

Membrii echipajului Soyuz sunt cosmonautul rusFiodor Iurshikhin și astronautul american Jack Fischer, care se vor alătura celorlalți membri ai stației orbitale — rusul Oleg Novitski, americanca Peggy Whitson și francezul Thomas Pesquet.
Lansarea a avut loc la ora 07:13 GMT cu ajutorul rachetei portabile Soyuz-FG și conform planului de zbor capsula urmează să andocheze la ISS, în aceeași zi, la ora 13:22 GMT.

Va fi prima oară când o navă Soyuz MS va andoca la platforma orbitală, în baza "unei scheme rapide", după ce a înconjurat de patru ori Pământului: celelalte trei nave ale seriei au andocat pe ISS după două zile de zbor.

Inițial era prevăzut ca la bordul Soyuz MS-04 să se afle doi cosmonauți ruși, ridicând numărul echipajului la trei membri, dar la sfârșitul anului trecut Roscomos, agenția spațială rusă, a restrâns echipajul de la trei la doi membri.
Situația se va menține până la sfârșitul anului 2018, când este prevăzută andocarea la ISS a noului modul științific rus 'Nauka'. Pe locul liber a fost plasat un container cu 70 de kilograme de echipamente, în special alimente.

Lansată în 1998, Stația Spațială Internațională este una dintre cele mai ambițioase colaborări internaționale din istorie. ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de SUA și la realizarea căruia participă 16 țări.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...