Caraş-Severin: Protest spontan al angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, din cauza diminuării sporurilor salariale

Caraş-Severin: Protest spontan al angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, din cauza diminuării sporurilor salariale

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Reşiţa au protestat, miercuri, în faţa unităţii medicale, fiind nemulţumiţi că li s-au diminuat sporurile salariale.

"Această stare de nemulţumire a oamenilor este una normală, însă soluţia trebuie dată la nivel naţional, nu pe plan local. Lumea e nemulţumită, deoarece pierde bani la salariu, soluţia este scoaterea din aceşti 30% a unor sporuri. (...) Noi nu ştim ce înseamnă aceşti 30%, deoarece Consiliul Judeţean nu are buget, din cauza faptului că bugetul naţional nu a fost aprobat. Celelalte Unităţi de Primiri Urgenţe din ţară nu primesc sporuri sub 75%, dar la noi au spus că nu se poate. Păi dacă nu au buget, încă, de ce ni se taie anticipat sporul, când nici nu ştim bugetul pe 2019. UPU nu ar trebui băgate în aceeaşi oală cu celelalte secţii. Ştim că spitalul are datorii, dar şi dacă ne taie sporurile, acestea tot nu se pot plăti din banii respectivi. Iar acum vorbesc din punctul de vedere al salariatului UPU, şi nu ca lider de sindicat", a declarat liderul Sindicatului din Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Maria Galescu.

Nemulţumirile angajaţilor ţin în mod special de scăderea unor sporuri, care vor duce la diminuarea veniturilor obţinute la finalul lunii. Unii dintre protestatari spun că sunt nevoiţi să cumpere din banii lor consumabile şi chiar medicamente. O parte dintre cei nemulţumiţi acuză conducerea unităţii spitaliceşti de management deficitar.

Managerul SJU, Waldemar Murgu, susţine că a operat aceste diminuări ale sporurilor în urma unor simulări şi discuţii avute atât la nivelul Consiliului Judeţean, cât şi cu liderii de sindicat.

"Am aplicat legea 100%. Legea cere ca acest 30% pe unitate să nu fie depăşit. Au fost reduse doar acele sporuri variabile. Acestea le-am redus de la 85% la 55%, pentru a ne încadra. Asta după ce am făcut o mulţime de simulări, de calcule împreună cu Consiliul Judeţean. Împreună ne chinuim să găsim o soluţie. Evident că nu este o măsură plăcută. În acest moment, noi depăşim acest 30%, însă cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin ne vom încadra, deoarece ei vor prelua această diferenţă. Noi le-am explicat oamenilor şi cei mai mult au înţeles acest lucru", a declarat Murgu.

Protestul spontan a continuat cu deplasarea salariaţilor spitalului către Palatul Administrativ pentru a-şi transmite nemulţumirile conducerii Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În calendarul de proteste al Sindicatului Sanitas sunt prevăzute, pentru săptămânile următoare, pichetări ale Ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, precum şi organizarea unui miting. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante