Cardinalul italian Angelo Sodano, fost secretar de stat al Vaticanului, a murit la 94 de ani

Cardinalul italian Angelo Sodano, fost secretar de stat al Vaticanului, a murit la 94 de ani

Cardinalul italian Angelo Sodano, numărul doi la Vatican în timpul pontificatelor papei Ioan Paul al II-lea şi al papei Benedict al XVI-lea, a murit vineri, la vârsta de 94 de ani, în regiunea sa natală Piemont (nord-vest), a anunţat sâmbătă Vaticanul, relatează AFP.

Papa Francisc a adus un omagiu "acest om stimat al Bisericii, care şi-a trăit cu generozitate preoţia (...) în slujba Sfântului Scaun", într-o telegramă adresată familiei cardinalului şi publicată de Vatican.

Înmormântarea va avea loc marţi, 31 mai, la Bazilica Sf. Petru în prezenţa papei Francisc.

Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Angelo Sodano secretar de stat în 1991, după ce acesta din urmă a devenit cardinal. În această calitate, Sodano l-a însoţit pe papa în 50 de călătorii în străinătate.

Imediat după alegerea sa în 2005, papa Benedict al XVI-lea l-a confirmat pe Sodano în funcţie, unde acesta a rămas până în septembrie 2006. Astfel, cardinalul Sodano a fost numărul doi la Vatican timp de aproape 15 ani.

În 2005, el a devenit, de asemenea, decan al colegiului cardinalilor, pe care l-a condus în momentul demisiei papei Benedict al XVI-lea, în februarie 2013. Însă, având vârsta peste 80 de ani şi pierzându-şi calitatea de cardinal elector, el nu a putut participa la conclavul responsabil cu alegerea noului papă.

Născut la 23 noiembrie 1927, Angelo Sodano a fost al doilea din cei şase copii ai unei familii dintr-o zonă rurală din Piemont. Licenţiat în teologie şi drept canonic la Roma, el şi-a început o carieră diplomatică, ocupând mai multe posturi, în special în America de Sud.

În 1977, el a fost numit nunţiu apostolic în Chile, unde a adoptat o atitudine conciliantă faţă de regimul militar al dictatorului Augusto Pinochet.

Revenit la Roma în 1988, el a devenit mâna dreaptă a cardinalului secretar de stat Agostino Casaroli şi numit în 1989 secretar pentru relaţiile cu statele, post echivalent cu cel de ministru al afacerilor externe.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro