Care este miza reală a scandalului PSD/Toader. Ce vrea de fapt Dragnea de la ministrul Justiției

Care este miza reală a scandalului PSD/Toader. Ce vrea de fapt Dragnea de la ministrul Justiției

Care este miza reală a scandalului PSD/Toader. Ce vrea de fapt Dragnea de la ministrul Justiției. După ce a blocat în Parlament moțiunea simplă și a amânat votul, PSD crește presiunea pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, și-l amenință cu demiterea. La nivel oficial, social-democrații invocă refuzul acestuia de a da o ordonanță de urgență pe Codurile Penale. Miza reală a acestui scandal este de fapt tot modificarea legilor justiției, dar cu implicații majore pentru PSD - protocoalele și completurile de cinci.

Surse social-democrate au declarat pentru  HotNews.ro că lui Tudorel Toader i se cer trei ordonanțe, două dintre acestea fiind cu miză mare pentru membrii PSD cu dosare penale. Mai exact, Liviu Dragnea și o parte dintre liderii PSD i-au cerut clar lui Tudorel Toader OUG pe protocoale și completurile de cinci, în caz contrar îl demit.

O ordonanță pe protocoale este de fapt o amnistie mascată. O astfel de ordonanță ar anula sau duce la rejudecarea dosarelor penale judecate sau pe rol care au avut la baza probele obținute în baza protocoalelor. De altfel, Curtea Constituțională ar trebui să publice motivarea, în cursul zilei de astăzi, la decizia luată după sesizarea făcută de președintele delegat al Camerei Deputaților, Florin Iordache.

O a doua ordonanță de urgență, dorită de Liviu Dragnea, în mod special, potrivit surselor citate, se referă la contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători în perioada 2014-2018.

Cea de-a treia ordonanță este cea referitoare la Codurile Penale. Și aici social-democrații doresc să introducă cu mâna lui Tudorel Toader dezincriminarea abuzului în serviciu.

Tudorel Toader nu dorește să-și asume singur actele normative și cere ca PSD -ALDE să iasă public cu o decizie politică în acest sens. Toader nu vrea să fie țapul ispășitor în această chestiune delicată și vrea o decizie politică în acest sens, susțin sursele citate. De altfel, la nivel oficial ministrul Justiției a declarat în repetate rânduri că decizia aparține factorului politic.

"Proiectul de Ordonanță pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR și transpunerea directivei privind confiscarea extinsă a fost trimis în iulie pe 17 de la Guvern la Parlament. Între timp, proiectul de ordonanță a fost actualizat, adică îmbunătățit și cu alte soluții ce fuseseră neconstituționale. (...) Eu ca ministru - împreună cu colegii mei de la direcția de elaborare - redactăm proiectele. Și le-am redactat, v-am spus. Dar momentul, oportunitatea promovării proiectului de ordonanță sau de lege nu este în sarcina mea. (...) Oportunitatea nu e a mea ca ministru al Justiției”, a declarat Tudorel Toader, după dezbaterea moțiunii simple la adresa sa, din Camera Deputaților.

De partea cealaltă, înaintea votului la moțiunea simplă, Călin Popescu Tăriceanu și-a declarat susținerea pentru Tudorel Toader.

“Noi discutăm în coaliție toate subiectele și opoziția are la îndemână o serie de instrumente pe care e firesc să le folosească. Chiar acum are loc în Camera Deputaților dezbaterea pe moțiunea simplă pe Justiție. Eu cred că din punctul de vedere al majorității din care facem parte, întotdeauna ai obligația să-ți susții echipa și luptătorii. În mod clar, cum va proceda PSD eu nu pot să garantez”, a declarat Tăriceanu la Parlament.

Sursele Hotnews.ro susțin că în interiorul Coaliției, Tăriceanu ar fi renunțat să-l mai susțină pe Tudorel Toader. De altfel, în ședințele Coaliției, în ultima perioadă au existat discuții aprinse pe tema modificărilor la OUG 114/2019. Tăriceanu a încercat să obțină de la PSD modificarea OUG 114 însă fără niciun rezultat. În ceea ce privește situația ordonanțelor pe justiție, liderul ALDE este dispus să susțină orice demers al PSD atâta vreme cât social-democrații și-l asumă. "Tăriceanu nu are prea mult loc de negociere pentru că are în continuare cererea de începere a urmăririi penale la Senat blocată chiar de PSD", au explicat sursele Hotnews.ro.

Totodată, dincolo de atitudinea ALDE și a lui Tudorel Toader, PSD s-ar confrunta și cu refuzul premierului Viorica Dăncilă de a contrasemna OUG controversate. De altfel, la presiunile oficialilor europeni, Dăncilă a promis și a declarat public că Guvernul nu va mai emite OUG fără a le pune în dezbatere publică. Sursele Hotnews.ro susțin că promisiunea făcută public de premier l-a deranjat pe liderul PSD, iar între Dragnea și Dăncilă s-a creat o oarecare distanță.

Situația ar urma să fie discutată, așa cum a anunțat Liviu Dragnea, săptămâna viitoare, într-o ședință a Coaliției, împreună cu Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu, ședință la care va participa şi Tudorel Toader în calitate de invitat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...