Cât de periculos este cuptorul cu microunde? La ce trebuie să fim atenți când încălzim mâncarea

Cât de periculos este cuptorul cu microunde? La ce trebuie să fim atenți când încălzim mâncarea

În timp ce conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde, conținutul de vitamine are de suferit atunci când alimentele sunt reîncălzite. Autoritățile de reglementare în domeniul alimentației din SUA consideră că procesul de încălzire nu este dăunător sănătății.

Încălzirea mâncării la cuptorul cu microunde nu este dăunătoare FOTO Shutterstock

Cristina Cornoiu, medic la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, oferă explicații despre riscurile care apar atunci când alegem să încălzim mâncarea la cuptorul cu microunde, scrie click.ro

"Ca orice expunere termică, pierderea de conținut de vitamina C și unele vitamine din grupul B comparativ cu alimentele crude este o realitate. Cu toate acestea, gătitul folosind cuptorul cu microunde este, de fapt, una dintre cel mai puțin probabile forme de gătit care deteriorează nutrienții.

Aceasta pentru că, cu cât alimentele se gătesc mai mult, cu atât mai mulți nutrienți tind să se descompună, iar gătirea folosind microunde durează foarte puțin și se împiedică astfel ca unii nutrienți să se scurgă din alimente în apă. În timp ce conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde, conținutul de vitamine este puțin afectat atunci când alimentele sunt reîncălzite. Vitamina C și vitaminele B sunt afectate în special", explică specialistul.

Citește articolul complet pe click.ro

Nu este recomandat să facem din acest lucru o rutină

Orice cuptor cu microunde emite radiații, însă este important să înțelegem că mâncarea gătită sau încălzită nu este radioactivă. Radiațiile emise de un astfel de cuptor sunt non-ionizate, la fel cum sunt cele emise de aparatul RMN, de dispozitivele Wi-Fi, de radio sau de telefoanele mobile, se arată pe site-ul sfatulmedicului.ro

Aceste radiații, în doze controlate, nu sunt considerate un pericol pentru corpul omenesc. Mai mult decât atât, un cuptor cu microunde este „înconjurat” de un scut de metal, care nu permite radiației să se propage.

Chiar și așa, este recomandat ca atunci când folosim cuptorul cu microunde, să stam la o distanță de cel puțin un metru de el.

Nu este totuși recomandat să facem din încălzirea sau gătitul mâncării în cuptorul cu microunde o rutină. Ca orice aparat electronic folosit excesiv sau incorect, pe termen lung cuptorul cu microunde poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.

Prin incorect ne referim la recipientele în care încălzim mâncarea, care în niciun caz nu trebuie să fie din plastic! Anumite recipiente pot deveni periculoase în contact cu căldura, eliberând în mâncare o substanță toxică numita Bisfenol A (BPA) - un hormon sintetic care poate provoca: insomnie și transpirații nocturne, oboseala cronică, dureri de cap și stări de amețeală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...