Cât s-o fi dat pentru porcăria asta? Și, mai ales, cine a luat? În Ro, nimic nu este întâmplător!

Cât s-o fi dat pentru porcăria asta? Și, mai ales, cine a luat? În Ro, nimic nu este întâmplător!

În luna martie, Ministerul Finanțelor a văzut că sunt probleme cu încasările, așa că structurile din subordine (ANAF și Vama) au realizat un plan de măsuri pentru a crește veniturile.

Adrian CâciuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Documentul a fost cerut chiar de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, și se află la biroul său. Primul punct din acel document vorbește despre o măsură de combatere a evaziunii, dar în acel sens trebuia ca Ministerul să facă un proiect care să fie trimis la Guvern pentru adoptare.

Hotnews.ro a obținut documentul pe care îl are Adrian Câciu și ne arată că exact piesa de rezistență prin care s-ar fi adus 5 miliarde lei la bugetul de stat nu a fost îndeplinit.

Mai exact, nu a fost adoptat un act normativ în acest sens din martie și până acum.

Este chiar primul paragraf din acel document:

„Adoptarea unui act normativ care să reglementeze obligația contribuabililor de a deține documente de proveniență pentru mărfuri, iar nerespectarea acestei obligații să poată fi sancționată de inspectorii ANAF, inclusiv prin confiscarea mărfurilor pentru care nu sunt deținute documente de proveniență”

Tot acel punct spune că un act normativ similar, Legea 12/1990, „a fost abrogat în anul 2020, după 30 de ani de aplicabilitate. În toți acești ani, acest act normativ a reprezentat cadrul de acțiune împotriva unor fapte ce se pot regăsi în apropierea evaziunii fiscale, fiind un instrument util în prevenirea acestui fenomen care afectează bugetul general consolidat al statului”.

Prin adoptarea acelui act normativ, „se readuce organelor de control acel instrument eficient de prevenire a evaziunii fiscale ca premisă pentru creșterea conformării voluntare, optimizarea colectării creanțelor fiscale, asigurarea eficientă a veniturilor bugetare și, nu în ultimul rând, consolidarea unui mediu concurențial onest”.

Cum am spus și mai sus, acest act normativ nu a fost pus în transparentă și nici nu a fost adoptat din martie și până acum.

Planul respectiv prevedea și alte măsuri, dar cei mai mulți bani ar fi venit din acest punct prin care Antifrauda ar fi avut instrumentul care îi lipsește.

În schimb, repetă ceea ce a făcut deja în martie: ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, le-a cerut noilor șefi din ANAF și Vamă ca până la începutul săptămanii viitoare să vină cu plan de acțiuni pentru recuperarea sumelor întârziate și pentru intrarea în normal cu colectarea, potrivit unor surse oficiale la Guvern.

Reacția lui Câciu: S-a decis în Coaliție să treacă prin Parlament

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a avut o reacție vizavi de acest subiect la finalul ședinței de Guvern de joi.

"Să detaliem mai întâi de ce am cerut un nou plan: pentru că sunt alți șefi la ANAF și Vamă și este normal să plece de la planul pe care ni l-au propus guvernamental. Să plece de la acel plan, să-l adapteze la situație, să-l îmbunătățească dacă este cazul, să vină cu noi soluții, astfel încât întârzierile în colectare, dar și elementele de estimare a programatului în colectare să se întâmple.

Ar fi îndreptate către companiile sau către agenții economici care nu sunt buni platnici. Le-am cerut acest lucru în mod expres.

Au fost mai multe acte normative pentru că au fost două tipuri de acțiuni. Au fost discutate în Coaliție și la nivel guvernamental. Au fost pe două paliere:

1. Operațional – plan de acțiunie al ANAF și vama

2. Guvernamental - legislativ pentru luarea unor măsuri.

Prin două componente de legislație trebuia Guvernul să intervină. Pe unul a intervenit, acea ordonanță de modificare a Codului de procedură fiscală legată de eșalonările simplificate

Al doilea act normativ, în baza avizării interministeriale prin care s-a sugerat să existe ca proiect de lege, s-a decis politic ca acesta să fie o inițiativă legislativă. La acest moment este depusă la Senat asumată de foarte mulți deputați, dacă nu mă înșel, PSD și PNL.

Asumarea politică este ca acest act normativ să treacă foarte rapid prin Parlament. Este la Senat, așteaptă o serie de avize de la comsiile de resort și eu sper ca până la finalul acestei sesiuni să treacă. Lucrurile s-au înfăptuit. "

Cu alte cuvinte, s-a ales drumul lung. Dacă se va reuși adoptarea până la finalul sesiunii, așa cum speră Câciu, mai durează și la Președinte. Va trebui să o promulge. Cu cât se mișcă lucrurile mai lent, cu atât se pierd mai mulți bani, iar Antifrauda ANAF nu are instrumentul potrivit.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...