Câte sute de mii de euro a cheltuit zilnic România cu refugiații din Ucraina

Câte sute de mii de euro a cheltuit zilnic România cu refugiații din Ucraina

Ministerului Afacerilor Interne vrea să schimbe legislația referitoare la ajutorarea refugiaților ucraineni și să acorde doar 2.000 de lei pe lună pentru fiecare astfel de familie.

Refugiați ucraineni FOTO: Inquam Photos

Refugiați ucraineni FOTO: Inquam Photos

Românii găzduiesc în prezent refugiați ucraineni, prin programul „50/20”. Adică, fiecare gazdă primește câte 50 de lei pe zi pentru fiecare persoană cazată și câte 20 de lei pe zi de persoană, dacă oferă și masa. Conform proiectului, ucrainenii vor primi mai nou de la Inspectoratele Județene de Urgență o sumă de 2000 de lei pe lună pentru a-și acoperi cazarea. Inițial suma se acordă pentru primele patru luni, după care dacă refugiații decid să rămână în țară pot primi acesastă sumă lunar, până la final de 2023. De asemenea, ucrainenii care decid să stea mai mult de patru luni în România și nu-și pot găsi un loc de muncă, beneficiază pe lângă suma de 2000 de lei pe lună și de acces la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Inițiatorii reglementării susțin că până acum s-au cheltuit sume importante cu întreținerea refugiaților din Ucraina. „Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022 (Raportul), elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”, se arată în document.

Responsabilii MAI spun că schimbarea legislației este obligatorie. „În lipsa adoptării măsurilor conținute de prezentul proiect de act normativ se ajunge la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit documentului, doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară, de asemenea, identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina, pe piața muncii din România, pentru ca aceștia să-și poată asigura o sursă de venit din munca prestată.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

3 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”

4 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

5 Jurnalist pro-rus, printre primii pe listele AUR pentru Senat. Ce declaraţii făcea la Ambasada Rusiei?