Câteva observații despre puciul anti-Dragnea

Câteva observații despre puciul anti-Dragnea

Mișcarea anti-Dragnea din interiorul PSD pare mai degrabă o reacție de auto-conservare a unui grup de lideri, la care se adaugă umori personale acumulate în timp, din cauza comportamentului tot mai autoritar al șefului suprem. Nu putem vorbi despre o mișcare reformatoare, câtă vreme Firea, Stănescu și Țuțuianu admit în scrisoarea lor că obiectivele partidului rămân neschimbate pe temele mari, inclusiv adoptarea unei legi de amnistie și grațiere, cu precizarea expresă că ele riscă să fie compromise din cauza lui Dragnea, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Pe de altă parte, scrisoarea celor trei nici n-ar fi putut anunța alte obiective decât cele susținute de Dragnea, altfel n-ar fi avut din start nicio șansă într-un partid, pentru care scopul suprem rămâne anihilarea justiției. Sunt șanse minime ca grupul revoltaților să aibă, de fapt, o agendă reformatoare ascunsă, pro-justiție și stat de drept, camuflată abil într-un text acceptabil pentru masa baronilor din partid.

Inclusiv propunerea ca Viorica Dăncilă, o rușine de premier, să conducă partidul până la Congres, trebuie citită tot din perspectiva pragmatismului total: răsculații caută să-i sufle liderului PSD cu totul Guvernul, oricum n-ar fi avut nicio șansă să-l dea jos și să spere că președintele Iohannis le va pune altul în loc.

Pesediștii pur și simplu au decis să arunce peste bord un lest devenit mult prea greu, care risca să-i tragă pe toți la fund și să le compromită șansele de a scăpa de dosare. Momentele ”Muie PSD”, mitingul din 10 august și criza pestei porcine i-au trezit pe mulți lideri locali ai PSD, confruntați din acest moment în mod direct cu valul de ură care, până atunci, se simțea cel mult la București. Aceasta este de fapt marea noutate: cointeresarea liderilor din teritoriu.

Tentativele anterioare de puci (Grindeanu, Tudose) erau strict răfuiala unora de la centru, iar liderii din teritoriu erau, de regulă, întorși cu banii Ministerului Dezvoltării, condus de Paul Stănescu. Or, de această dată lucrurile stau radical diferit. Paul Stănescu, pușculița cu care Dragnea își cumpăra liniștea în partid, este azi în mâna adversarilor săi.

Întâi de toate, Dragnea a devenit problema tuturor. Nu mai vorbim de obișnuitele reglări de conturi la vârful partidului, la care ceilalți asistă de pe margine. Cataclismele care au lovit partidul au trimis unde de șoc până jos, la ultimul primar de comună.

Cu toții au simțit pe pielea lor umilința de a fi înjurați de o țară întreagă cu ”muie PSD”, au încasat din plin valul de indignare generat de violențele jandarmilor la 10 august și tot ei trebuie să facă față furiei țăranilor lăsați fără porcul de Crăciun, din cauza indiferenței cu care guvernul a tratat criza pestei porcine. Din acest motiv, Dragnea este de acum și problema lor.

Din aceste motive, tentativa de puci la care asistăm astăzi prezintă ceva mai multe șanse. Numeroși lideri locali simt că riscă să piardă toată puterea dacă merg mai departe pe mâna liderului PSD, văd cum partidul se prăbușește sub greutatea unor scandaluri care au ridicat până și straturile cele mai inerte din societate împotriva PSD.

Apoi, umorile liderilor. Firea, Stănescu, Țuțuianu au cu toții polițe de plătit. Drangea i-a umillit, i-a ignorat și i-a tratat cu tot disprețul după ce s-a trezit în vârful piramidei, cel mai puternic om din România. Adăugați-le și pe acestea la masa critică de probleme strânse în PSD, sunt la fel de importante pentru a înțelege dimensiunea exactă a nemulțumirilor din partid.

În fine, Dragnea nu mai controlează mediatic jocul ca acum un an. România TV a dat tonul mișcării anti-Dragnea încă de săptămâna trecută, iar la Antena 3 mai sunt câțiva jurnaliști și invitați care îl susțin fanatic, în rest, acolo se simte influența Gabrielei Firea. Pe lângă simpatia fața de fosta lor colegă, cei de la Antena 3 sunt bine conectați la bugetul primăriei, o datorie suplimentară față de primarul Capitalei.

Pe scurt, liderul PSD nu mai dispune de atât de multe pârghii ca în trecut pentru a înăbuși răscoala internă.

Cu toate acestea, Dragnea îi cunoaște pe toți cei care azi îl contestă, le știe slăbiciunile, vulnerabilitățile. Mai are, prin urmare, cărți de jucat și o șansă de a opri încă o dată puciul pornit împotriva lui. Din primele reacții publice rezultă că liderul PSD merge tot pe strategia cetății asediate, acuzându-i pe adversarii săi din partid care-i cer să facă un pas înapoi că fac jocul lui Klaus Iohannis și al statului paralel și chemând partidul să facă scut în jurul lui.

”Voi vorbi la CEX, suficient de mult, bine și apăsat”, a declarat Dragnea parafrazând alt bandit celebru.  Vom vedea vineri la CEX dacă Dragnea mai dispune de putere de convingere sau dacă marele partid își va mai devora un lider, cel mai greu de doborât de până acum. În două zile ne lămurim.

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu