CCR: Elementele esenţiale referitoare la raportul juridic de muncă al magistraţilor nu pot fi reglementate prin acte administrative

CCR: Elementele esenţiale referitoare la raportul juridic de muncă al magistraţilor nu pot fi reglementate prin acte administrative

Curtea Constituţională a admis, marţi, o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la o prevedere din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, stabilind că elementele esenţiale referitoare la raportul juridic de muncă al magistraţilor nu pot fi reglementate prin acte administrative.

Plenul CCR s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art.106 lit. a) şi d) din Legea 303/2004. Textul criticat stipulează la litera a) că CSM aprobă, prin hotărâre care se publică în Monitorul Oficial al României, Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, iar la litera d) că CSM aprobă, în acelaşi mod, şi Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis: 1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.106 lit. a) din Legea nr. 303/2004; 2. Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 sunt neconstituţionale", se precizează într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Curtea Constituţională a reţinut că, potrivit jurisprudenţei sale, în cazul magistraţilor, al căror statut este consacrat la nivel constituţional, elementele esenţiale referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea raportului juridic de muncă trebuie reglementate prin lege organică, nu printr-un act administrativ cu forţă inferioară acesteia.

"Întrucât, potrivit art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituţie, statutul judecătorilor şi procurorilor se reglementează prin lege organică şi, ţinând cont de faptul că art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 permite ca aspecte esenţiale cu privire la însăşi naşterea raportului de muncă să fie reglementate printr-un act administrativ cu forţă inferioară legii, Curtea a constatat că aceste aspecte esenţiale, cum sunt, spre exemplu, procedura de organizare a concursului, comisiile de concurs, probele de concurs şi modalitatea de stabilire şi contestare a rezultatelor, trebuiau reglementate prin lege organică - Legea nr. 303/2004. Or, aceste aspecte esenţiale au fost reglementate, la data invocării excepţiei de neconstituţionalitate, şi sunt reglementate, şi în prezent, prin Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură, adoptat printr-o hotărâre a CSM", se mai arată în comunicat.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi vor fi comunicate celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a formulat sesizarea, respectiv Curtea de Apel Bucureşti. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia