CCR: Sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" din Legea avocatului contravine dispozițiilor constituționale

CCR: Sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" din Legea avocatului contravine dispozițiilor constituționale

Sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" din cuprinsul legii privind exercitarea profesiei de avocat contravine dispozițiilor constituționale, redactarea acesteia fiind lipsită de claritate și precizie, se arată în motivarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de admitere a excepției.

"Curtea constată că sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" din cuprinsul art.14 lit.a) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, este neconstituțională și contravine dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, redactarea acesteia fiind lipsită de claritate și precizie, având în vedere că nu se precizează în mod clar acele infracțiuni intenționate care aduc atingere prestigiului profesiei de avocat", se precizează în motivare.

Prin urmare, CCR arată că necircumstanțierea expresă a infracțiunilor a căror săvârșire este de natură să aducă atingere prestigiului profesiei de avocat lasă loc arbitrariului, făcând posibilă aplicarea diferențiată a sancțiunii excluderii din profesie, în funcție de aprecierea subiectivă a structurilor profesiei de avocat competente să aprecieze asupra cazului de nedemnitate.

"Această lipsă de claritate, precizie și previzibilitate a sintagmei "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" de avocat din cadrul art.14 lit.a) din Legea nr.51/1995, republicată, creează, astfel, premisa aplicării acesteia în mod diferit, într-o manieră discriminatorie, ca rezultat al unor interpretări sau aprecieri arbitrare", sunt de părere judecătorii CCR.

Pe 4 aprilie, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate cu privire la articolul 14 litera a) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, constatând că sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" este neconstituțională.

"Curtea a constatat că sintagma 'de natură să aducă atingere prestigiului profesiei' din cuprinsul articolului 14 litera a) din Legea nr.51/1995 contravine articolului 1 alineatul 5 din Constituție, redactarea acesteia fiind lipsită de claritate și precizie, având în vedere că nu se precizează în mod clar acele infracțiuni care aduc atingere prestigiului profesiei de avocat. Așa fiind, necircumstanțierea expresă a acelor infracțiuni care sunt de natură să aducă atingere prestigiului profesiei de avocat lasă loc arbitrariului, făcând posibilă aplicarea diferențiată a sancțiunii excluderii din profesie, în funcție de aprecierea subiectivă a organelor competente", se preciza în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?