Ce au învățat forțele speciale ale SUA din războiul Rusiei în Ucraina

Ce au învățat forțele speciale ale SUA din războiul Rusiei în Ucraina

După un an de război, lumea a învățat multe despre ceea ce presupune războiul modern. Abilitatea de a crea un lanț logistic eficient a fost o componentă importantă a performanței pe câmpul de luptă din Ucraina, alături de moralul soldaților și de armamentul greu.

Forțele ucrainene au aruncat în aer poduri pentru a rupe lanțurile logistice ruse FOTO Arhivă

Dificultățile logistice ale armatei ruse în Ucraina au arătat că, într-un război major, comandourile americane vor trebui să se descurce fără „legăturile” logistice pe care s-au bazat în conflictele anterioare, relatează Insider.

În cadrul unui eveniment organizat în septembrie de către centrul de reflecție „New America”, comandanții forțelor speciale americane din Europa (SOCEUR ) au vorbit despre lecțiile războiului din Ucraina.

„Eforturile de a aduce echipamente și resurse partenerilor noștri s-a dovedit a fi foarte, foarte dificile", a admis generalul Steven Edwards, comandantul operațiunilor speciale ale SUA în Europa, subliniind provocările asociate logisticii necesare „pentru a le transfera dintr-o altă țară în Ucraina”.

Printre obstacolele logistice majore cu care se confruntă forțele ucrainene se numără transferul munițiilor și al pieselor de schimb pe front. Armamentul variat primit de la țările care sprijină Ucraina necesită tipuri diferite de mentenanță și de muniție, astfel că e nevoie de o bună organizare logistică și de o distribuție adecvată pentru a răspunde eficient la situația de moment pe câmpul de luptă.

Importanța logisticii

Stocurile de materiale pentru a-ți apăra națiunea au devenit imperative pentru națiunile mici aflate în conflict cu statele mari”, a remarcat Michael Repass, fostul comandant al SOCEUR, accentuând că logistica este importantă atât pentru forțele speciale, cât și pentru țările ce au de înfruntat armate mult mai bine înarmate.

O lecție pe care au învățat-o forțele speciale ale SUA este că într-un conflict cu o forță armată aproape la fel de mare - precum cele ale Rusiei și Chinei - un element important este supraviețuirea logistică în lipsa stocurilor și a rutelor logistice scurte cu care s-au obișnuit în războaiele contra terorismului.

Forțele speciale americane „sunt proiectate pentru a opera adânc în spatele liniilor inamice, adesea în medii austere, în condițiile unui sprijin exterior redus sau inexistent. Suntem antrenați și pregătiți mental să luptăm fără prea mult sprijin logistic”, a explicat pentru Insider sub protecția anonimatului un soldat din Garda Națională care face parte din așa-numitele Berete Verzi.

Lecțiile războiului din Ucraina

Aprovizionarea forțelor speciale în regiunea Indo-Pacific ar fi cu atât mai dificilă cu cât aceștia operează mai aproape de China , ținând cont de armamentul dezvoltat de Beijing pentru a interzice rivalilor săi accesul în anumite părți ale regiunii, precum în Marea Chinei de Sud.

„În funcție de unitate și de misiune, vom avea nevoie de un soi de sprijin logistic în cele din urmă. În acest sens, relațiile noastre cu armata convențională și cu forțele partenere vor fi esențiale”, a adăugat Bereta Verde.

Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al SUA încearcă să rezolve problema transportului de provizii în prima linie, dezvoltând ceea ce un oficial al SOCOM (Comandamentul american pentru operațiuni speciale) a descris drept „logistică fără fir".

SOCOM are în vedere noi tehnologii sau alte mijloace care i-ar permite să strecoare proviziile în medii austere sau să permită acestor trupe să producă ceea ce au nevoie acolo unde se află. Printre tehnologiile aflate în lucru se numără imprimarea 3D, care ar putea permite comandourilor din prima linie să producă singure muniția și piesele de schimb necesare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...