Ce avem noi aici?

Ce avem noi aici?

Cine credeți că era „la servit” când interpușii lui Ghiță primeau softul de 38 de milioane de euro pentru care Cristian Ghinea spune că a făcut plângere la DNA? Da, ați ghicit, Rovana Plumb! Exact aia pe care Penalul a vrut s-o lase la butoane după demisia sa. Frumos, nu-i așa?

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene a declarat la sfârșitul lunii iunie că a sesizat DNA cu privire la achiziționarea unui soft IT de 38 de milioane de euro, care ar fi fost recepționat fără a fi testat, iar programul nu se ridică la standardele cerute, lăsând să se înțeleagă că este greoi și nefolositor. 

Ministrul Ghinea a anunțat că a descoperit nereguli la softul IT care gestionează fonduri europene de mediu atunci când a vrut să-l folosească. Una din firmele contractante este a deputatului Sebastian Ghiță. Este vorba de societatea One Expert Research, denumită în trecut XOR IT și care i-a aparținut deputatului PSD până la intrarea acestuia în Parlament, în 2012. Ghiță a precizat, pentru Digi 24, că nu știe nimic despre această firmă, că nu este acționar și că-l va da și el în judecată pe Ghinea.

Softul IT a costat 134 de milioane de lei (aproximativ 38 milioane de euro), și un sfert din valoarea proiectului va fi suportată de statul român, restul fiind din fonduri europene.

Contractul, pe vremea Rovanei Plumb

Cert este că contractul suspect, denumit „Cadru institutional modular de procesare a informației vehiculate prin intermediul Programului Operațional Sectorial Mediu” a fost scos la licitație și atribuit pe vremea ministrului Rovana Plumb, membru PSD, cea care a deținut portofoliul de la Mediu în perioada mai 2012-martie 2014, dezvăluie Cetățeanul.net.  Contractul a fost scos la licitație în 2013 și atribuit la începutul anului următor. Attila Korodi a fost ministrul care a urmat-o pe Rovana Plumb la Mediu după martie 2014.

Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor

Valoarea contractului: 134,502,207.95 lei (fara TVA)
Finantare: Fonduri UE

Denumirea contractului: Cadru institutional modular de procesare a informatiei vehiculate prin intermediul Programului Operational Sectorial Mediu.

Anunt de participare: 147191 / Data de publicare in SEAP: 11.10.13

Anunt de atribuire: 147885 / Data de publicare in SEAP: 02.07.2014

Contractul a fost atribuit catre: Asocierea formata din:  Romtelecom, Bull Romania, Expert One Research, Deloitte Audit, Insoft Development & Consulting

După cum se poate observa, contractul a fost scos la concurs pe vremea Rovanei Plumb și atribuit pe timpul mandatului lui Korodi. Un reprezentant al ministerului amintit ne-a explicat că decizia de atribuire către asocierea din care făce parte a fost firmă a lui Ghiță a fost luată tot în timpul mandatului Rovanei Plumb, însă din cauza completării unor documente, anunțul a fost făcut în iulie 2014. 

„Suspiciunea noastră legitimă este că s-a creat un contract doar pentru ca o firmă să ia acest proiect, ceea ce nu este deloc în regulă. Asta e ce putem dovedi noi pe traseul actelor, mai departe dacă a fost cu intenție sau nu e treaba organelor de drept penal să descopere„, a explicat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, în ce constă plângerea sa legată de softul realizat de Expert One Reaserch.

Licitația

La concursul de oferte organizat de Rovana Plumb s-au prezentat două asocieri de firme. Pe lângă cea din care făcea parte și fosta companie a lui Ghiță, s-a mai înscris și asocierea. Siveco România, Arbeitsmarktservice BetriebsgmbH Viena Austria Sucursala Bucuresti, SC Stefadina Comserv SRL, SC Syneqva SRL, SC Soft Business Union SRL și SC Easy Media.

Acționarul unic al firmei Expert One Reaserch este în acest moment Gabriel Gaitanaru. Acesta este un angajat al unei alte companii create de Ghiță, este vorba de Teamnet. Gabriel Gaitanaru  fost Project Manager la TeamNet și IT Support Engineer la aceeași firmă.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro