Ce este „Avionul Apocalipsei” american reperat deasupra Europei

Ce este „Avionul Apocalipsei” american reperat deasupra Europei

Un centru aerian de comandă poreclit „Avionul Apocalipsei” a făcut parte din flota care l-a însoțit pe președintele american Joe Biden în timpul vizitei sale diplomatice în Europa de săptămâna aceasta, The Times notând că acesta a aterizat joi pe aeroportul Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii din Suffolk după ce a fost reperat deasupra Canalului Mânecii.

Avionul Boeing 747 E4-B, desemnat oficial GRIM99: Nightwatch de Forțele Aeriene ale SUA, poate să rămână în aer timp de mai multe zile și poate rezista unui puls electromagnetic declanșat de o explozie nucleară. Washingtonul a menținut o flotă de astfel de avioane, evaluat fiecare la aproape 200 de milioane de dolari, din zilele Războiului Rece.

Forțele aeriene americane mai au în prezent 4 avioane Nightwatch, rolul acestora fiind de a fi folosite ca baze mobile în cazul izbucnirii unui război nuclear, ele fiind proiectate ca președintele Statelor Unite și oficialii de la Pentagon care îl însoțesc să poată ține legătura cu centrele militare de comandament din întreaga lume, chiar și în cazul unui conflict cu arme nucleare.

Cel puțin unul din avioanele masive este pregătit să decoleze 24 de ore din 24. Ele au trei punți, 18 cabine cu paturi supraetajate, 6 băi, o cameră pentru briefinguri, una pentru conferințe, zone de lucru și birouri separate pentru cei mai importanți oficiali.

Avionul cu o capacitate totală de 112 pasageri are în partea superioară un „ray dome” care conține zeci de antene de satelit care pot comunica cu orice vapor, submarin sau avion american din lume.

Deși nu sunt un secret, avioanele Nightwatch sunt foarte rar menționate de forțele armate americane sau oficialii de la Washington și capabilitățile lor nu sunt pe deplin cunoscute. Aplicația Flight Radar a reperat avionul care a însoțit Air Force One (la bordul căruia s-a aflat Biden) zburând deasupra Atlanticului și a Canalului Mânecii înainte ca acesta să aterizeze în Marea Britanie, scrie The Mirror .

Avionul Boeing 747 E4-B este poreclit de unii și „Pentagonul zubrător” (FOTO: Fabrizio Gandolfo / Zuma Press / Profimedia Images)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…