Ce este gripa intestinală, afecțiunea care îl chinuie pe Recep Tayyip Erdogan. Ce complicație severă poate apărea

Ce este gripa intestinală, afecțiunea care îl chinuie pe Recep Tayyip Erdogan. Ce complicație severă poate apărea

Preşedintele turc, Recep Tayyp Erdogan, şi-a întrerupt marţi un interviu în direct la televiziune. El a revenit după 15 minute, a prezentat scuze, explicând întreruperea prin faptul că este bolnav. A invocat o gripă intestinală.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei FOTO EPA EFE

Liderul de 69 de ani a precizat că luni şi marţi "a fost mult de muncă. Din cauza asta am făcut gripă intestinală ", a spus el.

Erdogan şi partidul său islamo-conservator AKP au dominat politica turcă timp de 20 de ani. Campania electorală în curs este una dintre cele mai mari provocări pentru preşedintele în exerciţiu. Sondajele îl dau fie la egalitate, fie înfrânt de Kemal Kilicdaroglu.

Simptome tipice

Gastroenterita virală (impropriu numită gripa intestinală) este provocată de viruși - noroviruși și rotaviruși. Printre simptomele tipice se numără starea de rău, vărsăturile și diareea. În plus, acestea pot fi însoțite de dureri abdominale, de cap și de membre.

Cauzele gastroenteritei pot fi numeroase și este o afecțiune foarte contagioasă. Se transmite prin contactul cu persoanele bolnave și prin apă sau alimente contaminate, precizează sfatulmedicului.ro

Infecțiile cu noroviruși sunt printre cele mai acute

De regulă este provocată de viruși (noroviruși sau rotaviruși), uneori de bacterii sau de paraziți. Infecțiile cu noroviruși sunt printre cele mai acute. În special în rândul persoanelor în vârstă, acești viruși pot cauza probleme mari ale sistemului circulator ca urmare a pierderilor mari de apă. Norovirușii sunt foarte infecțioși – pericolul de contaminare se menține timp de 48 de ore după dispariția ultimelor simptome. În funcție de cauză, simptomele gastroenteritei virale pot să apară la 1-3 zile de la infecția cu virusul respectiv. Simptomele persistă doar o zi sau două, însă în unele situații pot persista chiar și 10 zile.

Diaree apoasă, de obicei non-sangvinolentă, crampe și dureri abdominale, stare de greață, vărsături, dureri musculare și dureri de cap ocazionale, dar și febră ușoară, sunt câteva dintre simptomele care apar. Unii pacienți au însă și alte simptome, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, stomacul deranjat, dureri de cap și disconfort în membre. Simptomele apar, de regulă, la o zi de la infecția cu virusul respectiv care determină gastroenterită.

O pierdere severă de apă și de minerale esențiale

Principala complicație a virozei intestinale este deshidratarea - o pierdere severă de apă și minerale esențiale. Dacă beți destulă apă încât să acoperiți pierderile cauzate de vomă și diaree, deshidratarea nu ar trebui să apară. Copiii, vârstnicii și persoanele cu sistem imunitar deficitar pot pierde mai multe lichide decât reușesc să ingere, avertizează specialiștii.

Majoritatea adulților sănătoși se vor recupera după o criză de gastroenterită în câteva zile, fără complicații de durată. Cu toate acestea, copiii mici, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și pacienții cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibili să se confrunte cu deshidratare severă sau cu un dezechilibru electrolitic fără îngrijire adecvată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria