Ce nu ai voie să faci în ziua în care te împărtășești. Regulile de la care să nu te abați: de ce nu e bine să dormi

Ce nu ai voie să faci în ziua în care te împărtășești. Regulile de la care să nu te abați: de ce nu e bine să dormi

Urmată de taina spovedaniei, Sfânta Împărtășanie reprezintă modul în care omul se poate uni cu Duhul Sfânt, fiind astfel eliberat de păcate și cerându-și iertare de la Cel de Sus. Credincioșii trebuie să țină cont de câteva reguli pentru a nu pierde acest dar.

Cei care primesc Sfânta Împărtășanie trebuie să țină cont de câteva reguli FOTO Adevărul

Cei care primesc Sfânta Împărtășanie trebuie să țină cont de câteva reguli FOTO Adevărul

Duhovnicul Ilarion Argatu, unul dintre cei mai iubiți preoți ai României, a lăsat credincioșilor câteva îndrumări pentru a le merge bine. Sfaturile apar în cartea În cartea „Pe treptele suirii către cer”, ediţia a II-a, 2007.

1. În ziua în care te împărtăşeşti trebuie să ai grijă cum te prezinţi în faţa Sfântului Potir, cu multă sfială să te apropii, cu conştiinţa curată şi împăcat cu toată lumea, cu canonul făcut şi cu dezlegarea duhovnicului.

2. Vestimentația este foarte importantă. Îmbrăcămintea să fie curată şi decentă, mai ales pentru partea feminină, care, pentru a arăta „bine” în faţa lumii, vin îmbrăcate indecent şi machiate. Este urâciune în faţa lui Dumnezeu indecenţa şi lipsa de respect faţă de lucrul cel sfânt.

3. Astfel la Sfânta Împărtăşanie nu se poate apropia femeia care este cu rochia scurtă, cu braţele goale, cu rochia decoltată şi transparentă prin care i se văd toate formele, fiind sminteală în faţa bărbaţilor din biserică. Femeia trebuie să aibă capul acoperit aşa cum spune Sf. Ap. Pavel ca „ semn de supunere faţă de îngeri”.(I Cor.11,10)

4. Nu pot lua Sfânta Împărtăşanie femeile cu ruj pe buze. Ţinuta aceasta îl jigneşte pe Dumnezeu care te-a creat şi ţi-a dat frumuseţe fizică, de care tu te faci nemulţumită. Pângărirea pe care o fac femeile fardate şi cu ruj pe buze se extinde batjocorind toată biserica, lăsând rujul de pe buze pe icoane, pe Sfânta Evanghelie, pe Sfânta Cruce, pe care le sărută. Faptul că se rujează în post nu este semn de smerenie, ci de trufie.

Cum să nu pierzi darul primit

5. În ziua când te-ai împărtăşit să ai mare grijă, să nu pierzi Sfânta Împărtăşanie. Să nu scuipi, să ai grijă ce și cât mănânci, ca nu cumva să-ţi fie rău.

6. În ziua când te-ai împărtăşit să stai liniştit să te rogi şi să citeşti din cărţile sfinte, mulţumind lui Dumnezeu.

7. Să nu dormi ca nu cumva vrăjmaşul să te ispitească în vis şi să te pângăreşti prin somn în ziua când te-ai împărtăşit.

8. Sfânta Împărtăşanie este foc pentru cei ce o primesc cu nevrednicie, îi arde Flacăra Duhului Sfânt, de aceea unii după Sfânta Împărtăşanie se îmbolnăvesc sau le vin primejdii de moarte.

9. Preotul nu poate da Sfânta Împărtăşanie credinciosului s-o ducă acasă pentru a se împărtăşi singur ulterior. Preotul care face acest lucru se face vinovat de înstrăinarea Trupului şi Sângelui Mântuitorului Hristos care i s-a încredinţat la hirotonie.

10. Pentru cei ce sunt pe patul de moarte se poate duce preotul cu Sfânta Împărtăşanie la patul celui bolnav şi pentru pericolul de a nu muri fără Sfintele Taine, îl poate împărtăşi chiar dacă acesta a mâncat şi chiar dacă nu a împlinit canonul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 De citit...

2 O hartă care dă fiori...

3 Foarte interesante amănunte...

4 Mare dreptate are! / Rareș Bogdan, text de o duritate fără precedent în scandalul Șoșoacă

5 „Totul indică faptul că suntem generația care se va ridica cu armele în mâini pentru a ne apăra țara”