Ce pericole ascunde „amantlâcul” dintre Putin și Xi

Ce pericole ascunde „amantlâcul” dintre Putin și Xi

„Timp de zeci de ani, China și Rusia s-au aflat în conflict privind modul de implementare a unei revoluții comuniste. Acum, așa cum probabil va demonstra summitul din această săptămână, la Jocurilor Olimpice de iarnă, dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, cele două țări consolidează o alianță pentru a face lumea mai sigură pentru autocrați”, scrie Roger Boyes într-un editorial din The Times .

<< Președintele chinez îl susține pe omologul său rus în a rezista la ceea ce amândoi declară a fi ingerința vestică în Ucraina; fără îndoială, când va veni momentul, Putin va declara că o invazie a Taiwanului de către Xi a fost de fapt o „provocare” occidentală.

Înțelepciunea erei Nixon-Kissinger a fost aceea că Moscova și Beijingul ar putea fi asmuțite una împotriva celeilalte în beneficiul Americii, dar acumularea de trupe rusești în jurul Ucrainei a forțat Rusia și China să se îmbrățișeze lipicios.

Relațiile dintre cele două țări au fost rareori atât de intime. China a cumpărat cantități semnificative de gaz natural prin conducte din Rusia. Prețul este mai mic decât ceea ce s-ar putea aștepta de la conducta Nord Stream 2 în Europa, dar oferă Kremlinului o pernă de siguranță în cazul în care Occidentul decide să pedepsească Rusia dacă invadează Ucraina.

China ar putea ajuta Rusia, de asemenea, dacă SUA și Uniunea Europeană lovesc în inima sistemului bancar rus sau chiar exclud Moscova din Swift, rețeaua internațională de plăți. Unele dintre cele mai bune creiere financiare ale Chinei au sfătuit Iranul cum să evite sancțiunile atunci când țara a fost gonită din Swift.

Rusia și China s-au gândit de ceva vreme, de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, cum să tocească ceea ce consideră a fi războiul financiar occidental.

SUA au făcut recent apel la China să intervină pe lângă Rusia pentru a preveni un atac asupra Ucrainei. Cu toate acestea, China și Rusia au devenit deja aliate. Organizează exerciții militare împreună, își coordonează votul în Consiliul de Securitate al ONU și lucrează la o misiune spațială comună. Din 1922 nu au mai fost atât de puțini soldați ruși la granița cu China: criza artificială din Ucraina a creat un transplant masiv de trupe de la est la vest.

Vizita lui Putin la Beijing este a treia sa călătorie în străinătate din era Covid; Xi nu a părăsit China de la focarul din Wuhan.

Putin promite că un „nou model de cooperare” va fi parafat. Începe să semene din ce în ce mai mult cu configurația geopolitică prezisă de George Orwell în 1984 – o lume împărțită în Oceania (America de Nord și Marea Britanie), Eurasia (dominată de Rusia) și Eastasia (masa de uscat chineză).

Putin pariază pe ceea ce el vede ca fiind un vid de leadership în Oceania și crede că există ceva de câștigat din asta. Cine în Occident, la urma urmei, este pregătit să-și provoace rivalii pe două fronturi?

Cu toate acestea, este posibil ca președintele rus să fi calculat greșit și să ajungă partener junior al Chinei, un lider Beta. Discuțiile secrete de la Beijing trebuie să stabilească cum se vor derula relațiile dacă Putin va decide să se retragă. Există trei puncte critice în această relație.

În primul rând, cei doi lideri trebuie să prevină eventualele confruntări în regiunile în care au interese concurente. Tulburările din Kazahstan – cândva parte a Uniunii Sovietice, acum parte a inițiativei „O centură, un drum” a Chinei – au zguduit cele două mari puteri. China a acceptat o forță de menținere a păcii condusă de Rusia, dar numai dacă pentru o perioadă scurtă de timp. Rămâne un butoi cu pulbere, la fel ca și statele din Asia Centrală care sunt vecine cu Afganistanul.

În al doilea rând, trebuie să existe un canal de comunicare între consilierii de securitate națională. Ideea că ar putea exista un atac coordonat chinez asupra Taiwanului și un atac rusesc asupra Ucrainei este puțin mai mult decât o fantezie plauzibilă. Dar trebuie să existe un sistem de avertizare timpurie. Există deja un schimb limitat de informații între serviciile de informații ale ambelor țări.

În al treilea rând, Rusia este înfometată de unele dintre cunoștințele tehnologice ale Chinei. Putin a declarat Inteligența Artificială drept unul dintre domeniile decisive de cercetare pentru modernizarea economică și militară. Cât de dispusă este China să-și împartă cunoștințele cu Rusia? >>


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria