Ce riști dacă mănânci ciuperci cumpărate de la marginea șoselei: „O astfel de intoxicație poate fi mortală”

Ce riști dacă mănânci ciuperci cumpărate de la marginea șoselei: „O astfel de intoxicație poate fi mortală”

În această perioadă a anului, în preajma pădurilor pot fi observați foarte mulți comercianți care pun spre vânzare ciuperci culese din pădure. Acest lucru poate reprezenta un pericol real pentru sănătate, susțin cadrele medicale, deoarece o eventuală intoxicație ar putea fi chiar mortală.

Ciuperci SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

,,Atenție, intoxicația cu ciuperci poate fi mortală . Nu vă jucați cu așa ceva. Mulți pacienți ajung la urgențe în această perioadă. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în această perioadă. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică iar riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă. Efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Intoxicația dă simptome zgomotoase

Conform cadrelor medicale, metodele de identificare a ciupercilor toxice nu sunt întotdeauna eficiente. Astfel, cunoscătorii nu au nicio șansă să identifice ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă.

,,Simptomele intoxicației sunt nespecifice. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă. La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică, de multe ori cu sfârșit letal", adaugă medicul ieșean.

Cadrele medicale îi sfătuiesc pe ieșeni să consume doar ciuperci cu aviz fitosanitar, din magazine autorizate. Totodată, medicii recomandă ca acestea să fie păstrate în frigider și în caz că apar simptomele unei intoxicații, să se prezinte imediat la spital.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat