Ce se întâmplă cu organismul tău când bei cola în fiecare zi

Ce se întâmplă cu organismul tău când bei cola în fiecare zi

Consumul prea frecvent de cola sau sucuri acidulate similare poate avea un impact asupra diferitelor părți ale corpului uman. Și, potrivit unui articol din 2021 publicat în Preventing Chronic Disease, 63% dintre adulții din SUA beau cola sau ceva similar cel puțin o dată pe zi. Iată ce trebuie să știi despre efectul acestui suc asupra organismului tău, simptomele consumului excesiv și alternativele de luat în considerare.

Foto Shutterstock

Potrivit CDC, consumul frecvent de cola este asociat cu creșterea în greutate, obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă, bolile renale, bolile hepatice non-alcoolice, cariile dentare și guta. În plus, adulții și adolescenții care beau frecvent acest suc sunt mai predispuși să aibă comportamente mai puțin sănătoase, inclusiv fumatul, lipsa somnului și mai mult timp petrecut în fața ecranelor, notează eatingwell.com.

Impact negativ asupra sănătății orale

Consumul de sucuri ducli acidulate este asociat cu cariile dentare, eroziunea smalțului și pierderea dinților, conform unui studiu din 2022 publicat în revista Biomimetics.

„Orice lucru cu adevărat acid și orice lucru cu mult zahăr poate provoca «putrezirea» dinților, sau apariția cariilor”, spune medicul Scott Cardall. „Sucurile acidulate sunt destul de acide și au cantități mari de zahăr, care se transformă în acid lactic de către placa bacteriană și microbii din gură și începe să dizolve dinții”.

Pe lângă faptul că vă deteriorează dinții, sifonul poate avea un impact asupra igienei orale în mai multe moduri, inclusiv modificări ale salivei și ale gingiilor. De asemenea, zahărul și acidul din sucuri pot irita și inflama gingiile, ducând la umflături, sângerări și chiar la retracția gingivală. Dacă nu este tratată, boala gingivală poate duce la pierderea dinților și la alte probleme grave de sănătate.

Provoacă iritații gastrice

Deși este posibil ca aceste sucuri să nu provoace în mod direct leziuni ale mucoasei stomacale, acestea sunt foarte carbogazos, ceea ce poate provoca iritații pentru persoanele care au deja probleme digestive. „Pentru cei care suferă de gastrită, ulcer, reflux acid și altele asemenea - acidul carbonic poate agrava simptomele și provoca disconfort, mai ales dacă vă confruntați deja cu o inflamație cronică”, spune Nancy Mitchell, asistentă medicală și redactor colaborator la Assisted Living Center.

Crește glicemia și riscul de rezistență la insulină

O doză de cola are aproximativ 37 de grame de zahăr adăugat, conform USDA. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 100 de calorii pe zi (aproximativ 6 lingurițe sau 25 de grame) pentru femei și nu mai mult de 150 de calorii pe zi (aproximativ 9 lingurițe sau 36 de grame de zahăr) pentru bărbați.

Variabilitatea glicemică ridicată poate contribui la fluctuații de energie și oboseală, la schimbări de dispoziție și chiar la creșterea riscului de prediabet, diabet și boli cardiovasculare. În timp, pot avea loc leziuni microvasculare, despre care unii cercetători consideră că pot avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare.

Cresc trigliceridele și scade colesterolul HDL (colesterolul „bun”)

Cantitățile mari de zahăr adăugat pot crește trigliceridele și pot scădea colesterolul bun din sânge. Potrivit unui studiu din 2020 publicat în Journal of the American Heart Association, adulții care beau frecvent sucuri au un risc cu 98% mai mare de a avea niveluri scăzute de HDL (colesterol „bun”) și o șansă cu 53% mai mare de a dezvolta trigliceride ridicate.

Provoacă schimbări în microbiota intestinală

În timp ce îndulcitorii artificiali au fost folosiți inițial ca o alternativă „mai sănătoasă", unele cercetări au arătat că s-ar putea să nu fie așa.

Un studiu publicat anul trecut a constatat că îndulcitorii artificiali, cum ar fi cei care se găsesc în sucurile dietetice, pot afecta negativ microbiomul intestinal și controlul glicemic. Alte cercetări arată o legătură între îndulcitorii artificiali și un risc crescut de disfuncție metabolică, cum ar fi diabetul de tip 2 și sindromul metabolic. Având în vedere toate acestea, ar putea fi o idee bună pentru majoritatea oamenilor să își limiteze consumul de astfel de băuturi și să opteze pentru alternative mai puțin riscante.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”