Ce se poate citi printre rânduri în comunicatul Parchetului. Carmen Dan este la rând, urmează Dragnea

Ce se poate citi printre rânduri în comunicatul Parchetului. Carmen Dan este la rând, urmează Dragnea

Ce se poate citi printre rânduri în comunicatul Parchetului. Carmen Dan este la rând, urmează Dragnea. Comunicatul Parchetului privind punerea sub urmarire penala a sefilor Jandarmeriei si a secretatului de stat de la MAI, Dan Mihai Chirica, arata ca acestia s-au dedat la infractiuni grave pentru a pune in aplicare represiunea din 10 august. Este imposibil de crezut ca acesti oameni, obisnuiti sa actioneze la ordin, au comis aceste fapte de capul lor, scrie Ovidiu Albu pe  Aktual24.ro .

Iata infractiunile depistate de procurori in cazul celui care a comandat represiunea, maiorul Laurentiu Cazan:

– Ordinul de interventie pentru evacurea pietei a fost emis cu incalcarea dispozitiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si a art. 33, 34, 36 si 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane.

– In noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Actiunilor Operative, intocmit la nivelul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, sa consemneze in mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucuresti a aprobat interventia in forta pentru restabilirea ordinii publice in Piata Victoriei si ulterior a determinat folosirea Jurnalului Actiunilor Operative ca dovada a modului legal in care s-ar fi desfasurat interventia in forta

Infractiunile comise de colonelul Cucos Gheorghe Sebastian si colonelul Sindile Ionut Catalin, in noaptea de 10/11.08.2018:

– In lipsa unui ordin sau dispozitii fragmentare care sa consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurentiu, prin ordinele date direct fortelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operatiunilor si l-au ajutat pe acesta din urma sa puna in aplicare ordinul nelegal de interventie in forta pentru evacuarea protestatarilor aflati in Piata Victoriei, cauzand astfel o vatamare a drepturilor legitime ale majoritatii protestatarilor privind libertatea de exprimare si libertatea de intrunire, cu consecinta exercitarii de catre fortele de ordine din cadrul Jandarmeriei Romane a unor acte de violenta nejustificate de situatia operativa si de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea fortei nefiind facuta in mod gradual si avand loc inclusiv impotriva copiilor, producandu-se astfel vatamarea unui numar mare de participanti la protest.

Infractiunile comise de secretarul de stat Chirica Mihai Dan:

– A uzat de autoritatea conferita de functia detinuta pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurentiu sa creeze aparenta de legalitate a actiunii de evacuare a protestatarilor aflati in Piata Victoriei, exercitand presiuni asupra prefectului municipiului Bucuresti pentru a aproba formal ordinul de interventie in forta, atat anterior, cat si ulterior orei la care acesta a fost emis de conducatorul fortelor de ordine, cauzandu-se astfel o vatamare a drepturilor legitime ale majoritatii protestatarilor privind libertatea de exprimare si libertatea de intrunire.

Este limpede ca niste indivizi care actioneaza doar la comanda, cum este cazul sefilor din Jandarmerie, nu ar fi incalcat legile si regulamentele pentru ca nu mai suportau tulburarea linistii publice. De asemenea, este putin probabil ca acesti trei comandanti sa fi actionat astfel din prostie sau pentru ca nu au cunoscut legislatia, nu ar fi ajuns niciodata la un asemenea nivel daca erau atat de limitati. Lucrurile sunt clare, sefii Jandarmeriei au stiut foarte bine ce fac si au actionat in acest mod pentru ca au primit ordin. Si, in plus, pentru a fi determinati sa incalce legile, sa mearga pana la a realiza falsuri in actele oficiale,  cel mai probabil au primit promisiunea unei rasplate.

Cine putea sa dea un astfel de ordin si sa aiba posibilitatea de a livra rasplata? Raspunsul este simplu: persoana cu cea mai puternica pozitie in minister, nimeni alta decat ministrul Carmen Dan. Mai departe, crede cineva ca este posibil ca ministrul Dan, parte a unui guvern politic, sa fi dat astfel de ordine fara sa fi luat accept la randul ei de la cel care a instalat-o in functie? Cu atat mai mult cu cat astfel de actiuni au un puternic impact asupra intregului guvern si a partidului care il formeaza.

Comunicatul Parchetului trebuie ca a dat fiori reci in primul rand lui Liviu Dragnea, care intelege mult mai repede ce urmeaza. Carmen Dan va afla in curand, cand procurorii o vor pune oficial sub acuzare.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...