Ce sunt și cum operează „forțele speciale ruse”. Explicația lui Mark Galeotti

Ce sunt și cum operează „forțele speciale ruse”. Explicația lui Mark Galeotti

În cartea sa „Războaiele lui Putin”, analistul în materie de Rusia Mark Galeotti descrie ce sunt și cu ce se ocupă Spetsnaz, unitățile cu destinație speciale.

Forțele speciale ruse au fost subiect predilect de ficțiune FOTO SHUTTERSTOCK

Se scriu și se spun multe lucruri despre Spetsnaz, dar, de fapt, se știe foarte puțin despre ce sunt aceste unități și scopul pentru care au fost create.

Un veteran a explicat de ce în viziunea lui aceste forțe sunt despre precizie și determinare, mai degrabă decât despre forță brută și curaj: „curajul este dorința de a muri încercând să atingi obiectivul; determinarea este voința de a găsi o cale de a ajunge acolo rămânând în viață”.

S-a creat o adevărată mitologie în jurul acestor forțe - care este la fel de înșelătoare precum este de stufoasă. O mare mare parte din ea provine de la pretinse dezvăluiri ale dezertorului sovietic Vladimir Rezun, care le-a caracterizat drept amenințări mortale pentru NATO, oferind o seamă de detalii antrenante: își testau abilitățile de luptă pe condamnați, pe care îi omorau; aveau cizme cu talpă inversată, astfel încât urmele lor să pară că merg în altă direcție; foloseau un cuțit cu un resort puternic prin care trăgeau cu lama.

Aceste detalii s-au dovedit nu tocmai corecte - de pildă, se foloseau într-adevăr cuțitele NRS-2, dar acestea nu lansau lama, ci aveau o țeavă cu un singur glonț - sau greșite de-a dreptul.

Unitățile cu destinație specială

Evoluția forțelor speciale ale Rusiei a fost modelată de accentul pus pe războiul în masă și pe primatul strategiei venite de la vârful sistemului în detrimentul abilităților individuale ale soldaților de la bază. Denumirea vine de la „Spetsialnoye Naznacheniya”, care înseamnă „cu desemnare specială” sau „cu scop special”. Detaliul este important: nu sunt propriu-zis „forțe speciale” în sensul occidental, unde accentul se pune pe caracterul special al operatorilor. În schimb, variantele ruse se disting prin rolul special care este atribuit acestor trupe. Până de curând, mulți sau chiar majoritatea celor din Spetsnaz erau recruți și, cu toate că erau „mai speciali” decât soldații obișnuiți sau alte forțe, ar fi forțat să fie puși pe aceeași treaptă cu forțele de elită occidentale - precum trupele britanice SAS sau Seals și Beretele Verzi americane - cu care au fost adesea asimilați în mod greșit.

O altă sursă de confuzie este faptul că unități diferite sunt cunoscute drept Spetsnaz - de la comandourile de elită antiteroriste ale Centrului pentru Destinație Specială (TsSN) al FSB la unitățile de răspuns rapid ale Agenției Federale Forestiere.

Dintre cele mai serioase, Zaslon („Ecranul”) ale Serviciului de Informații Externe sunt însărcinate în principal cu protejarea VIP-urilor și a facilităților diplomatice în medii cu risc ridicat, dar și cu operațiuni secrete în străinătate. Apoi, vin forțele care au o suprapunere mai importantă cu Spetsnaz militare. Trupele Interne ale Gărzii Naționale includ Detașamentul 33 cu destinație specială „Peresvet”, cu sediul la Moscova, precum și o serie de detașamente de răspuns rapid special local, care asigură în mare parte un răspuns armat pentru poliție - ambele au fost desfășurate în Cecenia și Ucraina .

Unități speciale din Garda Națională au servit în Siria; în februarie 2020, guvernul ucrainean a publicat imagini video cu comandourile de elită TsSN în Donbas.

Principalul rol al Spetsnaz este de cercetași și sabotori - trimiși în misiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă, dar și în operațiuni în spatele liniilor inamice - împotriva lanțurilor de comandă și a liniilor de aprovizionare ale inamicului și, în special, a armelor nucleare tactice ale NATO.

Spetsnaz-urile moderne sunt produse ale Războiului Rece - (re)create în 1957 în cadrul GRU ca unități cu efective de batalion capabile să se deplaseze în spatele liniilor NATO pentru a localiza și, în mod ideal, a distruge arme precum racheta balistică cu rază intermediară de acțiune Matador (700 de mile). În 1962, cele cinci batalioane au devenit șase brigăzi, iar în 1968 au început să își achiziționeze propriile facilități de pregătire specializată.

Pe măsură ce Moscova își extindea ambițiile imperiale, avea nevoie de forțe capabile să proiecteze puterea la nivel global, dar și să răspundă chirurgical la problemele din cadrul „imperiului” existent. Spetsnaz a antrenat forțe de elită în Cuba, a protejat transportul maritim sovietic de sabotorii sud-africani în Angola și a jucat roluri cruciale în reprimarea revoltei împotriva regimului marionetă din Ungaria (1956) și a „Primăverii de la Praga” (1968). În Afganistan, în 1979, nu numai că au condus lovitura de stat care l-a înlăturat pe liderul existent Hafizullah Amin, dar au făcut raiduri în caravanele de aprovizionare ale rebelilor, au vânat sisteme de rachete Stinger furnizate de SUA, au păzit VIP-uri în vizită și, uneori, au ajuns să fie recrutați ca infanteriști.

Nevoia de astfel de operatori de elită i-a forțat pe sovietici să înceapă să formeze unități ad-hoc formate din specialiști în sabotaj ai KGB-ului, iar apoi să creeze din ce în ce mai mult elemente informale în cadrul Spetsnaz, cuprinzând doar subofițeri și ofițeri profesioniști care puteau fi însărcinați cu misiuni deosebit de dificile.

Profesionalizare

Începând din 2020, doar aproximativ 20% din Spetsnaz mai sunt recruți, această proporție fiind în scădere. În prezent, aceste forțe îi selectează pe cei mai buni, de obicei tineri atleți și absolvenți ai programelor de formare a abilităților militare.

În mod tradițional, Spetsnaz au umplut golul dintre, pe de o parte, forțele militare regulate de recunoaștere și agenții de culegere de informații, respectiv unitățile de informații și agențiile de securitate, pe de altă parte. Misiunea lor de sabotaj s-a extins în domeniul „măsurilor active” și al „războiului politic”, iar ei au dobândit un rol mult mai larg ca instrument preferat de Kremlin.

Kremlinul vede în Spetsnaz o armă flexibilă, pe care o poate folosi la fel de ușor pentru a lupta împotriva gherilelor, ca și pentru a sprijini o insurgență. Vârful de lance în noi incursiuni, au luptat în Georgia; în Crimeea, au condus operațiunea; în Donbas, au furnizat capacități speciale cruciale insurgenților; în Siria, s-au asigurat că puterea aeriană rusă își atinge țintele. În mediul de securitate haotic al secolului XXI, o sută de Spetsnaz bine pregătiți se pot dovedi mai utili și mai eficienți decât o întreagă brigadă blindată.

Există aproximativ 17.000 de Spetsnaz care îndeplinesc un rol similar, chiar dacă mai ascuns, decât VDV (forțele aeropurtate) - care au și ele o brigadă specială - și poliția militară. Luate în ansamblu, nu ar putea fi considerate forțe speciale de „nivel 1”, fiind cel mai bine înțelese ca vârf de lance al infanteriei ușoare expediționare, aproximativ analogă cu Regimentul 75 Ranger (SUA), Brigada 16 de asalt aerian britanică sau Legiunea străină franceză.

Totuși, Rusia a înființat în 2012 un nou Comandament al forțelor pentru operațiuni speciale (KSSO) care trebuie considerat comparabil cu „cei mai buni dintre cei mai buni" din alte țări.

Criteriile de recrutare în Spetsnaz

Spetsnaz formează șapte brigăzi de diferite mărimi, constituind în total probabil 19 unități de mărimea unui batalion, denumite Detașamente independente cu destinație specială (OOSN), fiecare cu aproximativ 500 de persoane.

Marina rusă dispune de patru Puncte independente (ale flotelor Pacifică, Nordică, a Marii Negre, Baltică) de recunoaștere navală Spetsnaz (OMRPSN), echivalentul marin al brigăzilor - fiind construite în jurul a trei companii, prima optimizată pentru misiuni terestre, a doua pentru recunoaștere de coastă, a treia de „scafandri de luptă”, configurată special pentru minarea navelor și instalațiilor subacvatice inamice.

Aceste brigăzi răspund în fața Direcției a V-a a GU (Direcția de recunoaștere operațională). Dincolo de acestea, Rusia are trei elemente separate ale Spetsnaz: Brigada 100 independentă, folosită ca banc de încercare pentru noi idei și echipamente; și două înființate în 2011-2012, în contextul pregătirilor de securitate pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci: Regimentul 25 Independent, antrenat și echipat special pentru operațiuni în turbulentul Caucaz de Nord, și Brigada 346, o forță de elită, care a devenit principalul element operațional al unui nou comandament al forțelor speciale.

Recruții trebuie să aibă cel puțin 160 de centimetri înălțime și în jur de 75-80 de kilograme, să fie sănătoși și să aibă vederea, auzul și echilibrul bune. Selecția se face printr-o serie de probe istovitoare, inclusiv un marș de 30 de kilometri, cu o încărcătură de 30 de kilograme. Spetsnaz navale, care se confruntă cu cerințe deosebite, trebuie să demonstreze că pot înota într-un spațiu îngust și trebuie să treacă prin probe complexe sub apă.

Spetsnaz se antrenează îndeosebi în Sambo, o artă marțială rusă adaptată pentru luptă în care pot fi mânuite arme sau orice obiect la îndemână. Sunt instruiți și să manevre o gamă extinsă de arme, incluzând cel puțin familiarizarea cu cele folosite de potențialii inamici, cum ar fi puștile americane M-16.

Pe lângă faptul că au acces primele la arme și echipamente noi, Spetsnaz au și libertate sporită atât pentru a-și personaliza echipamentul și ținuta, cât și pentru a experimenta noi idei și vehicule. De obicei, aceștia sunt trimiși în transportoare blindate de personal și vehicule ușoare de infanterie, dar folosesc din ce în ce mai mult jeep-uri UAZ Patriot și alte vehicule ușoare. De pildă, au adoptat cu entuziasm quadbike -uri și buggy-uri.

Circa 30% din Spetsnaz sunt antrenați în parașutare, fiecare OOSN având cel puțin o companie complet parașutabilă. Toți primesc totuși pregătire pentru a opera din elicoptere, inclusiv pentru a coborî de pe cele aflate în zbor pe frânghii.

Comandamentul operațiunilor speciale

În 2009, s-a decis ca bază de antrenament Senej a GRU de la Solnecinogorsk, la nord-vest de Moscova, să devină baza pentru o nouă unitate de forțe speciale care avea să fie subordonată Statului Major General.

Misiunile sale ar varia de la operațiuni antiteroriste pe timp de pace - în special în perspectiva viitoarelor Jocuri Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci - la sabotaje și asasinate în timp de război

Până la finele lui 2013 KSSO (Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale) a fost înființat pe baza Brigăzii 346, menținută în mod deliberat sub efective pentru a permite ca aceasta să fie dotată doar cu cei mai buni soldați sub contract ai Spetsnaz. Senezh a devenit mai mult un centru de comandă operațional, iar KSSO a achiziționat facilități de antrenament suplimentare la Kubinka-2, la vest de Moscova.

De asemenea, s-a extins de la un efectiv inițial de aproximativ 500 la 2.000-2.500 de oameni, deși această cifră include instructori și personal de sprijin, și doar aproximativ 1.000 sunt operatori.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro