Cea mai îndepărtată stea fotografiată vreodată. Earendel a fost „văzută“ de telescopul spațial James Webb

Cea mai îndepărtată stea fotografiată vreodată. Earendel a fost „văzută“ de telescopul spațial James Webb

Astronomii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a observa Earendel, cea mai îndepărtată stea detectată vreodată.

Earendel FOTO NASA ESA

Earendel este atât de îndepărtată, încât lumina stelelor întrezărită de telescopul Webb a fost emisă în primul miliard de ani ai Universului. Se estimează că Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani.

Estimările anterioare sugerează că steaua se află la 12,9 miliarde de ani lumină distanță de Pământ, dar având în vedere expansiunea Universului și cât de mult a călătorit lumina pentru a ajunge la noi, astronomii cred că Earendel se află în prezent la 28 de miliarde de ani lumină distanță.

Numele stelei derivă din cuvintele în engleză veche care înseamnă „steaua dimineții” sau „lumină în creștere”. Telescopul spațial Hubble l-a detectat pentru prima dată pe Earendel în 2022, potrivit cnn.com .

Observațiile lui Webb au dezvăluit noi perspective despre steaua incredibil de îndepărtată. Earendel este o stea masivă de tip B de aproximativ un milion de ori mai luminoasă decât soarele nostru și de peste două ori mai fierbinte.

Steaua se află în galaxia Arcul Răsăritului și a fost observabilă doar pentru că un grup masiv de galaxii numit WHL0137-08, care există între Pământ și Earendel, a mărit obiectul îndepărtat.

Lentila gravitațională

Acest fenomen se numește lentilă gravitațională și apare atunci când obiectele mai apropiate acționează ca o lupă pentru obiectele îndepărtate. Gravitația, în esență, deformează și mărește lumina galaxiilor de fundal îndepărtate. În acest caz, grupul de galaxii a intensificat lumina Earendel de mii de ori.

Stele masive, cum ar fi Earendel, au de obicei stele însoțitoare și, deși astronomii nu se așteptau să fie capabili să găsească una, culorile detectate de Webb sugerează prezența potențială a unei stele însoțitoare roșii.

Capacitățile lui Webb de a privi în Universul îndepărtat și de a observa în lumina infraroșie, care este invizibilă pentru ochiul uman, au reținut și detaliile din galaxia Arcul Răsăritului. Observatorul spațial a observat zone de naștere a stelelor și grupuri mici de stele.

Astronomii continuă să analizeze datele din informațiile colectate de Webb pentru a determina distanța precisă a galaxiei Arcul Răsăritului.

Primele stele născute din elemente brute

Studierea stelelor și galaxiilor extrem de îndepărtate care au apărut mai aproape de Big Bang poate umple golurile pe care le au astronomii despre primele zile ale Universului și poate oferi o privire despre cum ar fi putut arăta galaxia noastră, Calea Lactee, cu miliarde de ani în urmă.

Capacitatea lui Webb de a studia un obiect atât de îndepărtat și mic este încurajatoare pentru astronomi. În cele din urmă, ar putea fi posibil să vedem primele stele născute din elemente brute, cum ar fi hidrogenul și heliul, imediat după nașterea Universului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB