Ceasurile europene arată cu șase minute mai puțin, din cauza unei dispute politice care afectează rețeaua electrică

Ceasurile europene arată cu șase minute mai puțin, din cauza unei dispute politice care afectează rețeaua electrică

Europenii care au intarziat la munca sau la scoala in ultimele saptamani nu trebuie sa dea vina numai pe vremea rea. Motivul real ar putea fi un decalaj fara precedent in reteaua de electricitate a continentului, care determina ceasurile digitale sa functioneze prea lent, relateaza The Guardian.

Problema este cauzata de un conflict politic intre Serbia si Kosovo, care a dus la pierderea unei cantitati mici de energie din reteaua locala, provocand un efect de domino in intreaga retea de energie electrica de inalta tensiune din Europa.

"Deoarece sistemul european este interconectat... atunci cand exista un dezechilibru undeva, frecventa scade usor", a declarat purtatorul de cuvant al Retelei europene a operatorilor de sisteme de energie electrica, Claire Camus.

Reteaua continentala a pierdut 113 GW de energie de la jumatatea lunii ianuarie, deoarece Kosovo foloseste mai multa energie decat genereaza. Serbia, care este responsabila pentru echilibrarea retelei din Kosovo, nu a reusit sa faca acest lucru.

Reteaua electrica din Europa functioneaza la o frecventa de 50 Hz in mod normal, iar ceasurile numara ciclurile din sursa de alimentare electrica. Acum functioneaza la 49,99 Hz. Aceasta abatere de la frecventa standard a Europei a fost suficienta pentru a determina ceasurile electrice sa nu functioneze cum trebuie.

Aceste probleme au dus la intarzierea cu pana la sase minute a ceasurilor. Computerele si telefoanele nu au fost afectate.

Grupul de lobby al retelei europene de electricitate a cerut celor doua tari sa solutioneze conflictul.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

5 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate