Cehia: O nouă manifestaţie împotriva ministrului justiţiei

Cehia: O nouă manifestaţie împotriva ministrului justiţiei

Mii de cehi au manifestat din nou luni la Praga împotriva noului ministru controversat al justiţiei care, în opinia lor, ar putea frâna sau chiar stopa urmăririle judiciare împotriva premierului miliardar Andrej Babis, inculpat pentru o presupusă deturnare de subvenţii europene, relatează AFP.

Circa 20.000 de persoane s-au adunat Piaţa Oraşului Vechi din Praga, centrul istoric al capitalei, pentru a treia săptămână consecutivă, potrivit presei cehe, şi alte câteva mii la Brno, al doilea oraş ca mărime din ţară.

Fostă membră a Partidului Social-Democrat (CSSD), astăzi neafiliată politic, Marie Benesova a fost numită ministru la 30 aprilie de preşedintele Milos Zeman, fiind o colaboratoare de lungă durată a acestuia. Zeman este favorabil lui Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia.

Manifestanţii s-au folosit de fluiere şi clopoţei şi au scandat slogane ca "Demisionează" şi "Ruşine". "Nu accept ca oameni ca Benesova să ocupe o funcţie publică. Şi nu apreciez nici conflictul de interese al prim-ministrului, nici aroganţa lui", a declarat pentru AFP Filip Chmelc, un tânăr inginer pe bicicletă purtând o pancartă pe care se putea citi "Justiţie".

Deja ministru al justiţiei în perioada 2013-2014 şi procuror general în 1999-2005, Benesova, 71 de ani, l-a înlocuit pe Jan Knezinek, care a demisionat la mijlocul lui aprilie.

Cu puţin timp înainte de demisia lui, poliţia a recomandat punerea sub acuzare a lui Babis, într-o afacere de presupusă deturnare de fonduri europene în valoare de două milioane de euro, afacere ce datează din 2007-2008, având legătură cu complexul hotelier al acestuia "Cuibul de barză" de lângă Praga.

Andrej Babis, care riscă o pedeapsă între cinci şi zece ani de închisoare, respinge acuzaţiile şi denunţă ceea ce el califică drept"complot" şi o "campanie politică".

Miliardarul de 64 de ani este fondatorul gigantului agro-alimentar Agrofert, care deţine de asemenea controlul asupra a două mari cotidiene din această ţară.

Partidul naţionalist ANO al premierului Babis a câştigat alegerile din octombrie 2017 şi deţine 78 din cele 200 de mandate ale camerei inferioare a parlamentului. El conduce un guvern minoritar într-o coaliţie cu formaţiunea social-democrată CSSD, având de asemenea sprijinul comuniştilor. Potrivit sondajelor de opinie, mişcarea populistă ANO se bucură de sprijinul a 30% din electorat, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...