Cehia: Partidele de centru şi de centru-dreapta au ajuns la un acord pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Cehia: Partidele de centru şi de centru-dreapta au ajuns la un acord pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Partidele de centru şi de centru-dreapta din Cehia au ajuns la un acord pentru formarea unei coaliţii guvernamentale şi asupra agendei acesteia, a declarat marţi preşedintele celei mai puternici formaţiuni politice din noua majoritate, relatează Reuters.

Noua coaliţie formată din cinci partide se va confrunta cu o inflaţie ridicată, creşterea datoriei, dificultăţi economice, scumpirea energiei şi un nou val al pandemiei de COVID-19, intensificat în ultimele săptămâni.

Preşedintele partidului Democraţii Civici (ODS), Petr Fiala, potenţial prim-ministru, a spus că formaţiunile politice din coaliţie au ajuns la un acord în privinţa împărţirii posturilor guvernamentale, dar nu a menţionat niciun nume.

"Am avut o zi lungă, dar negocierile au avut succes", a declarat Fiala într-o conferinţă televizată, după mai mult de 12 ore de discuţii.

"Am ajuns la o înţelegere asupra acordului de coaliţie, dar şi asupra agendei coaliţiei", a spus el.

Partidele, grupate în două alianţe, au obţinut 108 din cele 200 de locuri din camera inferioară a parlamentului la alegerile de la 8-9 octombrie, învingându-l pe prim-ministrul în exerciţiu, Andrej Babis, ai cărui principali aliaţi nu au mai intrat în legislativ.

Una dintre principalele sarcini ale coaliţiei este redresarea finanţelor publice, afectate de pandemie şi de măsurile luate pentru combaterea acesteia, dar şi de cheltuielile generoase ale guvernului în exerciţiu, care a majorat pensiile şi salariile angajaţilor de la stat şi a introdus reduceri semnificative de taxe.

În ciuda acestei înţelegeri relativ rapide pentru formarea unei coaliţii, este posibil să mai treacă ceva timp până la formarea guvernului, în contextul în care preşedintele Milos Zeman, care are un rol cheie în acest proces, este spitalizat de la 10 octombrie, fiind disponibile foarte puţine informaţii despre starea sa de sănătate.

Petr Fiala a precizat că a fost informat de şeful de cabinet al preşedintelui că Zeman este pregătit să aibă o întâlnire cu el imediat ce va fi transferat de la terapie intensivă, însă nu a oferit detalii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție

5 Andreea Tonciu și-a luat mașină de 200.000 de euro: „Sunt femeie și nu trebuie să muncesc atât de mult”