Cel mai mare dinozaur zburător din lume, expus la Muzeul Antipa (GALERIE FOTO)

Cel mai mare dinozaur zburător din lume, expus la Muzeul Antipa (GALERIE FOTO)

Cel mai mare dinozaur zburător din lume cunoscut până în prezent, Hatzegopteryx thambema, descoperit pe teritoriul României și reprodus în mărime naturală, a fost prezentat, în premieră, în cadrul expoziției "Aripi peste timp", deschisă la Muzeul "Grigore Antipa".

*Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Hatzegopteryx este un pterozaur, adică o reptilă zburătoare, care constituie o categorie distinctă față de cea a dinozaurilor și care a fost contemporan în decursul erei mezozoice cu dinozaurii. Descoperirea în sine este de valoare excepțională, mondială, prin faptul că reprezintă cel mai mare animal zburător care a trăit vreodată și mândria noastră, patriotismul nostru desăvârșit, este că a fost descoperit în România, în minunata Țară a Hațegului", a declarat profesorul universitar Dan Grigorescu, cel care a făcut descoperirea.

El a precizat că pterozaurul a fost descoperit în urmă cu 44 de ani, în apropierea satului Vălioara, în Țara Hațegului, și de abia în 2002, în urma cercetărilor, s-a reușit identificarea lui exactă.

"Descoperirea lui Hatzegopteryx, dincolo de faptul care frapează, dimensiunile uriașe, foarte mari, reprezintă un fapt al evoluției în medii izolate, în medii insulare, un paradox al evoluției în care un gigant, generat de condițiile de insularitate, a trăit alături de dinozauri care erau cu toții mai mici decât rudele lor din alte regiuni, așa-numiții dinozauri pitici ai Transilvaniei. Deci, cel mai mare zburător alături de o faună dominată de dinozaurii pitici. Descoperirea a avut loc cu mulți ani în urmă, sunt exact 44 de ani de când l-am descoperit într-un sat din apropierea ținutului hațegan, nu la Hațeg, ci la Vălioara. De ce au trecut atâția ani — pentru că primele cercetări bazate pe piesele expuse și în mod special pe partea din spate a craniului — regiunea occipitală — indica prezența unui mare dinozaur carnivor, un fel de Tiranozaur transilvan. (...) De abia în 2002, urmare a cercetărilor desfășurate, am reușit să-l identificăm, să-l denumim Hatzegopteryx thambema, în traducere "Înfricoșătorul zburător din Hațeg' ", a mai spus Dan Grigorescu.

Profesorul Dan Grigorescu

Hatzegopteryx thambema avea un craniu cu o lungime cuprinsă între 1,5 și 2 metri, iar anvergura aripilor de aproximativ 12 metri, a declarat conf. Zoltan Csiki-Sava, cel care a făcut parte din echipa de cercetători a profesorului Dan Grigorescu.

"Ceea ce vedeți expus aici sunt denumite holotip, adică sunt primele piese care au fost descoperite, s-a constatat că este o specie nouă și după acele piese a fost denumită specia. Noi le avem expuse aici și sunt acele fragmente osoase de la care prin știința paleontologiei se ajunge la reconstituirea întregului animal. Sigur că unele aspecte — cum ar fi culoarea, poate creasta — sunt interpretări pe care descoperiri ulterioare le pot confirma sau infirma, dar așa funcționează știința aceasta", a explicat, la rândul său, Luis Popa, directorul Muzeului Antipa.

Luis Popa, directorul Muzeului Antipa

Expoziția este realizată cu sprijinul Dino Parc Râșnov și al Muzeului Național de Geologie și paleontologie din Departamentul de Geologie al Universității din București.

Aceasta va fi deschisă până pe 14 august. În cadrul expoziției "Aripi peste timp" va putea fi văzut și un Pteranodon animatronic, precum și alte trei exponate amplasate în exteriorul Muzeului de Geologie, după care exponatele vor fi mutate la Dino Parc Râșnov.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...