Cele mai fericite țări din lume în 2023. Ce loc ocupă România și ce țări occidentale a devansat

Cele mai fericite țări din lume în 2023. Ce loc ocupă România și ce țări occidentale a devansat

Finlanda este cea mai fericită țară din lume pentru al șaselea an consecutiv, arată clasamentul World Happiness Report . România se clasează pe locul 24 în top, mai sus decât Spania și Italia.

România ocupă locul 24 în topul celor mai fericite țări / Foto: Arhivă

Fericirea globală nu a fost afectată în cei trei ani de pandemie Covid-19. Evaluările vieții din 2020 până în 2022 au fost „remarcabil de rezistente”, spune raportul, cu medii globale practic în linie cu cele din cei trei ani care au precedat pandemia. „Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate”, a declarat Helliwell, unul dintre autorii raportului privind cele mai fericite țări, notează CNN .

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global realizat pe baza unor persoane din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz 2020-2022. Raportul identifică cele mai fericite națiuni, cele aflate la limita inferioară a scalei fericirii și tot ceea ce se află între ele, plus factorii care tind să ducă la o fericire mai mare.

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report, bazat în mare parte pe evaluările de viață din Gallup World Poll.

Țara nordică și vecinii săi, Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, au obținut toate scoruri foarte bune la măsurile pe care raportul le folosește pentru a-și explica concluziile: speranța de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, corupția scăzută, generozitatea într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii esențiale în viață.

Adoptarea unei viziuni holistice asupra bunăstării tuturor componentelor unei societăți și a membrilor săi face ca evaluările vieții să fie mai bune și țările mai fericite. „Obiectivul fiecărei instituții ar trebui să fie acela de a contribui cu tot ceea ce poate la bunăstarea umană", se arată în raport, ceea ce include luarea în considerare a generațiilor viitoare și păstrarea drepturilor fundamentale ale omului.

Top 10

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Israel

5. Olanda

6. Suedia

7. Norvegia

8. Elveția

9. Luxemburg

10. Noua Zeelandă

Țările în top 20

11. Austria

12. Australia

13. Canada

14. Irlanda

15. Statele Unite

16. Germania

17 Belgia

18 Cehia

19. Regatul Unit

În timp ce aceleași țări tind să apară în top 20 an de an, în acest an există un nou participant: Lituania.

Franța a ieșit din top 20, ajungând pe locul 21 în raportul din acest an.

Națiunile clasate mai slab la capitolul fericire

În partea de jos a listei se află Afganistanul, pe locul 137. Libanul se află cu o poziție mai sus, pe locul 136.

Bunăstarea în Ucraina a fost cu siguranță afectată de război, dar „în ciuda amplorii suferinței și a pagubelor din Ucraina, evaluările vieții în septembrie 2022 au rămas mai mari decât în urma anexării din 2014, susținute acum de un sentiment mai puternic de scop comun, de bunăvoință și de încredere în conducerea ucraineană", se arată în raport.

Încrederea în guvernele lor a crescut în ambele țări în 2022, precizează sondajul, „dar mult mai mult în Ucraina decât în Rusia". Iar sprijinul ucrainenilor pentru conducerea din Rusia a scăzut la zero.

În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe