Cele patru forme ale tinereții. În ce etapă ale vieții se manifestă și cum le trăim

Cele patru forme ale tinereții. În ce etapă ale vieții se manifestă și cum le trăim

Depinde de fiecare dintre noi dacă alegem să trăim o viață plină de stres, griji, frustrări și supărări mărunte sau să ne ridicăm deasupra provocărilor zilnice și să le transformăm în mijloace prin care să ne schimbăm viața în bine.

Tinerețea poate fi trăită la orice vârstă FOTO Shutterstock

Puțini dintre noi știu că există patru forme ale tinereții. Prima dintre ele mai este numită și tinerețea spirituală și este influențată de mai mulți factori. Unul din cei mai importanți este credința.

„Chiar dacă sunt persoane atee, asta nu înseamnă că nu au o credință. Când crezi doar în materie, din punct de vedere psihologic, tinerețea spirituală se reduce foarte mult doar la ciclicitatea și efemeritatea materiei”, explică psihologul Stelian Chivu.

O altă formă a tinereții este cea mentală, iar aceasta este trăită în trei etape ale vieții. În prima etapă acest gen de tinerețe este trăită în copilărie, apoi este este experimentată ca adult, iar finalmente se manifestă și la bătrânețe, fiind influențată de cunoașterea pe care fiecare din noi o acumulează de-a lungul vieții.

Până acum s-au făcut nenumărate studii științifice legate de credință, iar concluziile sunt oarecum surprinzătoare. Cea mai puternică credință pe care o avem este credința în moarte.

„Acest gen de credință crează din punct de vedere psihologic și neurolingvistic tot felul de programe negative. De pildă, mulți din cei care ies la pensie văd acest pas ca o pregătire pentru moarte. În schimb, la copii, credința în moarte nu există, pentru că eu trăiesc pur și simplu, fără ca mintea lor să fie încărcată cu tot soiul de programe și dogme”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Ce ne menține tineri și ce ne îmbătrânește

Multe persoane în vârstă merg chiar și mai departe și își construiesc mental și chiar își vizualizează modul în care își vor încheia viața. A treia formă a tinereții, cea emoțională, este cea care susține toate celelalte forme ale tinereții.

Tinerețea emoțională este influențată de starea pe care o trăim în cea mai mare parte a timpului. Sunt oameni triști, care nu se pot bucura de viață, chiar dacă au de toate. Alții sunt supărați fără motiv, iar toate aceste stări îi împiedică să își trăiască viața și ajung în postura de a îmbătrâni prematur.

Pe de altă parte, sunt persoane în vârstă care gândesc pozitiv și se bucură de orice lucru mărunt din viață, iar asta îi face tineri din punct de vedere emoțional. „Tinerețea emoțională face ca organismul din punct de vedere hormonal și psihoemoțional să fie realmente tânăr, indiferent de cifra pe care o au în cartea de identitate”, spune psihologul Stelian Chivu.

Tinerețea emoțională este blocată de conflictele în care ne implicăm, de stres și în mod special de emoțiile negative. Ultimă formă a tinereții este cea fizică, de departe cea mai cunoscută și popularizată. Tinerețea fizică poate fi întreținută și susținută prin nutriție și mișcare, dar în mod special prin adoptarea unui stil de viață sănătoasă.

Credința care ucide și cum poate fi combătută

Avantajați sunt cei care trăiesc la țară, unde au parte de aer curat și o mâncare cât de cât mai sănătoasă decât cea de la oraș, dar sunt lipsiți și de stresul care vine la pachet cu viața agitată din centrele urbane.

„Cea mai importantă formă de tinerețe este cea mentală. Credința în moarte de care vorbeam anterior programează organismul până la nivel de ADN, astfel încât de la o anumită vârstă să își încheie socotelile cu această lume. Tinerețea mentală ne programează cât și cum trăim. Așa funcționează acest gen de program negativ și acesta este efectul”, ține să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Specialistul are ca pacienți persoane care, așa cum aminteam anterior, cred că după ieșirea la pensie viața lor s-a cam încheiat. Au o casă, copiii au o situație materială bună și așteaptă cumva ca viața lor să se sfârșească. La polul opus sunt persoane în vârstă care vin pentru psihoterapie și care sunt implicate în tot soiul de proiecte care îi fac să se simtă tineri.

Aceste planuri de viitor le susțin mentalul, iar acesta întărește tinerețea emoțională, făcând persoana în cauză să fie activă și implicată în toate aspectele vieții și în acest fel să își păstreze și tinerețea fizică.

„Fii tânăr spiritual, pentru că vei avea o sănătate mentală, vei trăi o sănătate emoțională, iar tinerețea fizică se va materializa și manifesta”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...