Cercetător: Studiul privind elaborarea unui mecanism de stabilire a salariului minim a fost finalizat în mai

Cercetător: Studiul privind elaborarea unui mecanism de stabilire a salariului minim a fost finalizat în mai

Studiul privind elaborarea unui mecanism transparent, bazat pe criterii obiective, de stabilire a salariului minim a fost finalizat în mai 2017, a declarat, pentru AGERPRES, Eva Militaru, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare.

"Mecanismul presupune existența unui grup de experți care ar trebui să explice care ar fi impactul ajustării salariului minim în cazul evoluției unor indicatori sociali și economici relevanți: creșterea economică, productivitatea muncii, rata sărăciei sau inflația. De asemenea, ar trebui să propună scenarii alternative cu privire la ajustarea salariului minim și să informeze asupra efectelor în cazul fiecărui scenariu. Pe baza informațiilor, guvernul și partenerii sociali urmează să agreeze un nivel al salariului minim pentru anul următor", a spus Eva Militaru, prezentă la dezbaterea organizată de Institutul European din România "Salariul minim în România — între deziderate și restricții. O abordare socio-economică".

Potrivit acesteia, din grup urmează să facă parte 5-10 experți.

Studiul a fost finanțat de Comisia Europeană și predat acesteia, urmând să fie publicat online în perioada următoare.

De asemenea, anul trecut, în perioada octombrie — decembrie, a mai fost realizat un studiu referitor la evaluarea efectelor economice și sociale ale salariului minim al cărui beneficiar a fost Ministerul Muncii.
Nicoleta Voicu, manager de proiect la Institutul European din România, a declarat că, în ianuarie 2017, membrii Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European au adus în discuție necesitatea introducerii de către toate statele membre ale UE a unei legi naționale pentru stabilirea salariului minim.

Raportul Eurofound cu privire la salariile minime legale la nivelul Uniunii Europene în 2017 — Statuatory minimum wages in the EU 2017 — arată că de la 1 ianuarie 2017 nivelul cel mai scăzut al salariului minim este în Bulgaria, 235 euro, urmată de România (1.450 lei, adică 322 euro).

În ceea ce privește evoluția creșterii salariului minim, în 2016 — 2017, la nivelul statelor care au o lege care stabilește salariul minim, respectiv 22 de state, 15 au avut o creștere semnificativă a salariului minim. România, Ungaria și Republica Cehia au avut creșteri ale salariului minim de 38%, 15% și 11%. La nivelul Statelor Membre, în perioada 2010 — 2017, România a beneficiat de cea mai mare creștere, de 142%, urmată de Bulgaria, cu 92%, Ungaria, cu 73%, și Estonia, cu 69%.

AGERPRES/(A — autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…