Cererea DNA de arest la domiciliu pentru arhiepiscopul Tomisului, respinsă definitiv de instanța supremă

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv, luni, cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu pentru arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu.

Curtea de Apel Constanța a respins pe 22 mai cererea DNA, decizie contestată de procurori.

Prezent la sediul ÎCCJ, Teodosie Petrescu a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnaliști, spunând doar că: "Nu s-a încălcat nimic".

Arhiepiscopul Teodosie Petrescu a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar, în februarie, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii susțin că, în perioada 2010 — 2016, Teodosie Petrescu și ceilalți inculpați din dosar au folosit și prezentat declarații false în relația cu APIA, pentru a primi fonduri europene. În documentele prezentate la APIA, inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită 'Ferma 3' — Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

Dosarul se judecă la Curtea de Apel Constanța, instanță care a stabilit, în cadrul măsurii de control judiciar, că Teodosie Petrescu nu are voie să desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși.

În timpul procesului, DNA a cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu, deoarece arhiepiscopul ar fi inițiat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

"În concret, la data de 12 mai, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188,75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha, Cooperativa Agricolă Constanța Tomis", susținea DNA.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea